Feature

”Det finns många myter inom Ironman och jag vill slå hål på dem”

Kalmar Artikeln publicerades
Fotbollsdomaren Mattis Andersson var en av många debutanter på Ironman ifjol. Nu har han blivit utsedd till ambassadör för Ironman Kalmar.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Fotbollsdomaren Mattis Andersson var en av många debutanter på Ironman ifjol. Nu har han blivit utsedd till ambassadör för Ironman Kalmar.

Mattis Andersson blev stämplad som löparinvalid efter en fotbollskarriär kantad av skador. Trots det gjorde han sin första Ironman förra sommaren. Nu har han utsetts till ambassadör för Ironman Kalmar och ska inspirera andra unga.

Hur känns det att ha blivit utsedd till ambassadör för Ironman Kalmar?

– Det är jättehäftigt och något jag absolut inte hade räknat med. Jag tror att de tycker att jag är ett bra exempel på att en som inte är gjord för att göra Ironman kan göra det ändå.

Fakta

Mattis Andersson

Ålder: 26 år.

Familj: Flickvän.

Bor: I Torsås.

Gör: Jobbar som elevassistent på Torsskolan i Torsås.

Aktuell: Har blivit utsedd till ambassadör för Ironman Kalmar.

Instagram: @anderssonmattis

Visa mer...

Vad innebär uppdraget?

– Att jag ska inspirera andra genom Instagram. Det är inte många i min ålder som kör Ironman och jag ska försöka inspirera fler att göra det. Jag vill visa att det går att genomföra en Ironman utan att man behöver lägga ned all sin tid på det.

Du är fotbollsdomare också på fritiden – hur går det med det nu?

– Jag kör på precis som vanligt och det kommer jag absolut inte att lägga av med. Det har gått jättebra med dömandet under vintern och våren. Jag kommer att vara huvuddomare i division V och linjedomare i division II i år.

I år arrangeras Ironman Kalmar lördagen den 18 augusti.
Foto: Suvad Mrkonjic
I år arrangeras Ironman Kalmar lördagen den 18 augusti.

Förra året gjorde du din första Ironman – hur var det?

– Det var helt fantastiskt. Jag var förberedd på det värsta, eftersom jag hade hört så mycket, men jag valde att göra på mitt sätt. Visst var det jobbigt, men jag var faktiskt jättepigg efteråt. Jag var med ett gäng sedan och firade på Harrys och la mig vid fyra på natten och dagen efter var det som vilken dag som helst, bara att jag var lite stelare än vanligt.

Hur mycket tränar du nu inför Ironman 2018?

– Jag tränar fem-sex dagar i veckan och jag är noggrann med att lyssna på kroppen. I Ironman-världen pratar man mycket om måsten, men i min värld är det inte så. Jag vill bevisa att det inte är så farligt. Jag äter som vem som helst och tränar på mitt sätt, jag gör vad min kropp vill och vad jag känner för. Det finns många myter inom Ironman och jag vill slå hål på dem.

Hur känns det att fotbollssäsongen snart drar igång?

– Jag längtar verkligen och är jättesugen!

Vem är mest vältränad på fotbollsplanen – du eller spelarna?

– Ha, ha, det borde vara jag, men jag vet en del som är vassare. Fast i division V tror jag inte att det är jättemånga som slår mig konditionsmässigt!