Feature

”Det vore bra med ett namn utan just den bokstaven”

Feature Artikeln publicerades

1. Vem är drömgästen i ert hem och varför?

2. Vad är viktigast för dig i din uppfostran av dina barn?

3. Skulle du tatuera en kärlekshyllning till dina barn på dig själv?

4. Hur kom ni fram till namnen på era barn?

Christian Hultén.
Foto: Mats Holmertz
Christian Hultén.

Christian Hultén, tvåbarnspappa som gillar att tälta, åka skidor och träna innebandy med barnen.

1. Om det är barnen som får frågan så är jag ganska säker på att svaret skulle bli Kim Nilsson som är innebandyspelande husgud i det Hultenska hushållet. Lite skottövning och allmänt innebandysurr skulle stå extremt högt upp på listan. Undertecknad skulle nog bjuda in Nick Saban - coach för University of Alabamas Amerikanska fotbollslag. Min idol när det gäller idrottsledarskap. Vore extremt spännande att få lyssna på honom. Frun i huset skulle med största sannolikhet bjuda in David Hellenius - varför får hon svara på själv...

2. Jag försöker vara tydlig. Jag tror att det är viktigt. Regler som finns när det gäller uppgifter och beteende är viktiga att hålla. Om jag lyckas? Ibland men långt ifrån alltid men jag har i alla fall en stark tro och försöker leva som jag lär och förhoppningsvis lyckas jag oftare än jag misslyckas.

3. Jag har funderat på just detta flera gånger. Ibland vill jag ha deras födelsedatum tatuerade men det har aldrig gått längre än till en fundering. Har i och för sig också funderat på att tatuera en elefant, golfklubba eller en innebandyboll på valda delar av kroppen. Det har inte blivit av! Tur att jag har en balanserad fru som stoppar mig ibland.

4. När vår son kom så funderade vi på ett kort namn och eftersom vi är från Kalmar där alla har problem med bokstaven R så tänkte vi att det vore bra med ett namn utan just den bokstaven. Så efter några dagars funderande valde vi Alexander! Fast när vi väl hade börjat känna lite på det namnet var det självklart. Jag försökte med Kristoffer som är ett namn jag gillar. Min fru som heter Kristina tittade då på mig och utbrast: Christian, Kristina och Kristoffer - är du inte riktigt klok - och så var det diskussionen avslutad! Vår dotter Agnes hade sitt namn bara några minuter efter hon föddes. Vi gillade namnet tidigt och när hon kom var det ett självklart och enkelt val som vi inte har ångrat eller tvivlat på en enda gång. Hon föddes när Agnes Carlsson var poppis i Idol så namnet var dessutom i ropet just då!

Frida Rydqvist.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Frida Rydqvist.

Frida Rydqvist, har tre barn och arbetar som träffpunktsansvarig. Tycker om att pyssla och spela kort med sina barn.

1. Mitt eget svar blir ett gäng politiker vid köksbordet. Att få diskutera, kanske förstå vissa beslut och göra sig hörd för att kanske kunna påverka. Mina barns svar blev Fab Freddie från mellon, dom tycker att han är så rolig och härlig.

2. Att de har förståelse för att vi alla är olika men ändå lika mycket värda. Att inte döma folk efter deras beteende då det oftast finns en anledning och förklaring. Sätta tydliga gränser men framför allt att tala om för dem hur älskade de är och att de duger precis som de är.

3. Jag äger ingen tatuering och kommer nog aldrig äga en heller men om jag skulle det så vore det definitivt en hyllning till mina barn.

4. Min första, där hade jag namnet klart för mig sedan långt innan jag träffade pappan. Blev det en pojke så skulle han heta Lucas. Så han fick bara acceptera. Flicka nummer 1 där fick vi skriva ner och välja ut och sedan var vi mest överens om Tindra. Den lilla hette Märtha redan i magen, det var givet.

Shemsi Brahimi.
Foto: Mats Holmertz
Shemsi Brahimi.

Shemsi Brahimi, har tre barn men kallas för hela Norrlidens Papi. Brinner för att hjälpa barn och ungdomar.

1. Vår drömgäst hade nog varit Zlatan Ibrahimovic med tanke på att han är vår favorit spelare samt en förebild för oss alla!

2. Att de ska bli respektfulla och ambitiösa.

3. Nej, tatuering är inget jag hade gjort, det finns andra sätt att ge kärlekshyllningar på.

4. Hur man kommer på namn till barnen är väldigt svårt och det är olika hos föräldrar men vår äldsta son blev döpt efter min far. Min andra son Gentrit fick namnet efter min brorson och vår dotter döptes till Alma som frugan fick bestämma.

Pernilla Axelsson.
Foto: Daniel Svensson
Pernilla Axelsson.

Pernilla Axelsson, tvåbarnsmamma som kallar sig månskensbonde med hästar, får och kaniner.

1. Min drömgäst att bjuda hem till vårt hem, finns tyvärr inte längre i livet. Jag hade velat träffa min morfar Erik Johnsson, som gick bort några år innan jag föddes. Det hade varit roligt att få lära känna honom, få veta mer om hans liv och upptäcka likheter/olikheter mellan oss. Jag har förstått att han, precis som jag gör, tyckte om att vara i skogen/naturen och att påta i trädgården ibland. Han hade nog trivts hos oss i Knartorp!

2. Att uppfostra mina barn till trygga individer som får utveckla sina personligheter och intressen utifrån just sina förutsättningar. Att stötta dem till att vara dem de är, våga gå sina egna vägar, följa sina drömmar och stå för goda värderingar. Att lära dem att alla människor är olika individer, men att alla är lika mycket värda och skall bemötas med hänsyn, omtanke och respekt.

3. Nej. Jag kan visa att mina barn, min man och min familj betyder allt för mig, på så många andra sätt utan att behöva skriva det på min kropp. Att tatuera sig verkar gå i trender, men jag föredrar att förbli otatuerad.

4. Vi kollade aldrig barnens kön innan födseln. När jag var gravid första gången kände jag jättestarkt att det var en pojke jag bar på, och att han skulle heta Anton. Och så blev det! Han heter Erik och Sture i andranamn, efter min morfar och min makes farfar. Vid andra graviditeten hade jag inte alls någon föraning om vilket kön det kunde vara, men blev jätteglad när det visade sig vara en flicka. Vi valde ett tag mellan namnen Ellen och Elvira. Men vi tyckte Ellen passade henne bäst till slut. Ellen heter Elsa och Maria i andranamn, efter min makes farmor och min