Feature

Dubbel glädje med ätbara julklappar

Feature Artikeln publicerades
”Bland det finaste man kan ge någon idag är sin tid, och det gör man när man ger bort något som man har gjort själv”, skriver Helena Elm och tipsar om några julgodisfavoriter att ge bort eller äta själv.
Foto: Olof Elm
”Bland det finaste man kan ge någon idag är sin tid, och det gör man när man ger bort något som man har gjort själv”, skriver Helena Elm och tipsar om några julgodisfavoriter att ge bort eller äta själv.

Årets julklapp är det återvunna plagget. Inte hemlagat julgodis, med andra ord. Men jag tycker ändå att det är lite i samma anda, då det trots allt påminner om de kriterier som årets julklapp uppfyller. Men kanske nästa år?

Svensk Handels utredningsinstitut menar att det finns tre kriterier för årets julklapp. Låt oss se ifall de går att applicera på hemlagat julgodis;

Årets julklapp ska representera samtiden, med de trender som råder just nu. Jo, där tycker jag allt att det hemgjorda godiset passar in. Vi vill ta tillvara på saker och ting, respektera dess värde och ta ställning när vi handlar. Slit och släng är något vi vill ägna oss åt lika lite som att köpa dansk fläskfilé. Istället för att åka till affären och köpa en julklapp enbart för köpandets skull tycker jag att det är mer värt att göra egna, ätbara klappar, och så värst mycket längre tid tar det faktiskt inte. Man kan dessutom göra det till en trevlig stund med familjen, och ett minne att se tillbaka på när man blir äldre. (Att köket såg ut som Jerusalems förstörelse och att man under ett tvivelaktigt ögonblick utbrast ”Det här är sista gången vi bakar något tillsammans!” är sådant som jag hoppas kommer att blekna ur långtidsminnet i takt med att åren går.)

Testa fyra av Helenas julgodisfavoriter!

Det andra kriteriet för att bli årets julklapp är att gåvan i fråga ska ha fått ett nyväckt intresse. Kan den stora massan ha blivit mer intresserad av att göra sitt eget godis? Kanske. Precis som att vi blivit mer medvetna när vi handlar kläder har vi blivit det när vi handlar vår mat, och har en större möjlighet än någonsin tidigare att välja att köpa ekologiska och KRAV-märkta ingredienser.

Det tredje kriteriet för årets julklapp är att det förväntas svara för ett högt försäljningsvärde och sälja i ett stort antal exemplar. Okej, här fallerar det fullständigt. Det egenkokta julgodiset kommer aldrig att bli en kioskvältarsuccé när det kommer till försäljningssiffror. Men när det kommer till personligt värde så vinner det desto fler fördelar. Inte för att det är ett av ovan nämnda tre kriterier, men Svensk Handels utredningsinstitut får väl ändå ha lite överseende. Bland det finaste man kan ge någon idag är sin tid, och det gör man när man ger bort något som man har gjort själv. Och oavsett om du ger bort en begagnad tröja eller hemlagat godis är det ju faktiskt tanken som räknas. Men vill du vara på den säkra sidan – ta på dig en väl använd gammal kofta när du kokar kolan.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.