Feature

Cissi önskar att fler vågade prata om att de inte kan få barn

Rinkabyholm Artikeln publicerades

 

Cissi Lindström och hennes sambo Elias Gerdehag har länge drömt om att bli föräldrar. De har redan gått igenom tre misslyckade IVF-behandlingar, nu står hoppet till det senaste försöket som resulterade i sju ägg som just nu ligger nedfrysta.
Foto: Mats Holmertz
Cissi Lindström och hennes sambo Elias Gerdehag har länge drömt om att bli föräldrar. De har redan gått igenom tre misslyckade IVF-behandlingar, nu står hoppet till det senaste försöket som resulterade i sju ägg som just nu ligger nedfrysta.

Cissi Lindström och hennes sambo har kämpat för att bli föräldrar i många år. Efter tre misslyckade provrörsbefruktningar hoppas de nu att fjärde försöket ska resultera i en liten bebis.

Ofrivillig barnlöshet är något som drabbar många, men som man sällan pratar om.

Cissi Lindström och hennes sambo Elias Gerdehag har försökt få barn i sju år och när Cissi berättade på Instagram om sin längtan efter barn möttes hon av kärlek och ännu mera kärlek.

”Först visste jag inte om jag vågade. De som följer mig på Instagram har valt att följa mig, i tidningen läser massor av människor som inte vet vem jag är. Men kan jag hjälpa någon genom att prata om det är det bra och då gör jag det.”

– Många vågar inte prata om att de inte kan få barn. Folk känner nog skam, barn är något som ska vara naturligt. Jag önskar att fler vågade prata om det för jag vet själv hur bra jag mår av att göra det.

Fakta

Cissi Lindström

Ålder: 31 år.

Familj: Sambon Elias Gerdehag och hundarna Cindy och Hugo.

Bor: I Rinkabyholm.

Gör: Nagelterapeut med egen salong, Studio iissiC. Driver egen webbshop www.iissic.se.

Instagram: iissiC

Facebook: iissiC Design your life

Visa mer...

Ändå var hon först tveksam till att ställa upp på en intervju i Bonus Weekend.

– Först visste jag inte om jag vågade. De som följer mig på Instagram har valt att följa mig, i tidningen läser massor av människor som inte vet vem jag är. Men kan jag hjälpa någon genom att prata om det är det bra och då gör jag det.

Mellan 10-15 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet, det vill säga att de har försökt att bli med barn i minst ett år utan att lyckas. Att det inte blir någon graviditet kan bero på olika saker; hos ungefär en tredjedel beror barnlösheten på kvalitén hos spermierna, hos en tredjedel är det livmodern eller äggen som är problemet och hos en tredjedel hittar läkaren ingen förklaring.

Det finns behandlingar som kan hjälpa för att få till en graviditet. Vilken behandling som passar bäst beror på orsaken till barnlösheten. De behandlingar som finns är stimulerad ägglossning, insemination med spermier, IVF (provrörsbefruktning) och operation.

I Sverige görs årligen 12 000 IVF-behandlingar. Av dessa leder 29 procent till födda barn. Sedan 1997 klassas infertilitet som en kronisk sjukdom som ska behandlas, vilket betyder att barnlösa par har rätt till behandling inom den offentliga sjukvården.

Cissi Lindström och sambon Elias Gerdehag har försökt att få barn i sju år och har under de senaste åren gått igenom tre provrörsbefruktningar.

– De kan inte till hundra procent säga varför vi inte lyckas få barn, men det kan bero på att jag har endometrios. Det kan vara en bidragande orsak, säger Cissi.

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens.

– Jag har jätteont i ryggen och magen och hade det även när jag var yngre. Vi upptäckte sjukdomen när vi började försöka att få barn. När vi började var vi under 25 år och för att göra IVF var vi tvungna att vänta till vi var 25. Under den tiden kollade vi upp om jag hade sjukdomen eftersom min mamma haft den. Det var en lättnad att få beskedet eftersom jag haft så ont och för att jag känt mig misstrodd av läkare, säger Cissi.

”Det är jättemånga som har skrivit till mig och berättat om sina egna erfarenheter. Jag har fått väldigt, väldigt mycket kärlek”, berättar Cissi Lindström efter att hon berättat om vad hon och sambon Elias går igenom.
Foto: Mats Holmertz
”Det är jättemånga som har skrivit till mig och berättat om sina egna erfarenheter. Jag har fått väldigt, väldigt mycket kärlek”, berättar Cissi Lindström efter att hon berättat om vad hon och sambon Elias går igenom.

Efter tre misslyckade provrörsbefruktningar är Cissi och Elias just nu inne på fjärde försöket. I samband med att ägg plockades från Cissi blev hon sjuk på grund av överstimuleringen vilket innebar att man inte kunde man sätta tillbaka ägg som planerat utan de finns nu nedfrysta i väntan på att Cissi ska bli återställd.

– Det finns sju ägg som ska sättas tillbaka när jag är frisk nog. Det vanligaste är att man sätter tillbaka ett ägg, men i vissa fall även två. Man sätter in ett ägg i taget och skulle något ta sig har vi ägg kvar till framtiden. Vi har satt tillbaka ägg två gånger tidigare, men de har inte satt sig. Men får tre betalda försök från landstinget, man får göra fler fast då får man bekosta själv. Vi fick ett fjärde försök betalt av landstinget eftersom vi tidigare inte fått några bra resultat, vi har gjort tre plock som inte gett så många ägg eller så många bra ägg och bara satt tillbaka två gånger men även haft frysta ägg som inte klarat upptiningen, så då tyckte de i Linköping att vi på grund av detta skulle få ytterligare ett.

”Vi längtar jättemycket. Nästan alla runt oss har barn och det är jättejobbigt samtidigt som jag så klart är jätteglad för deras skull. Men man hamnar nästan lite utanför.”

Hur påverkas du av att göra en provrörsbefruktning?

– Det är väldigt psykiskt påfrestande. Jag kommer knappt ihåg hur det var första gången, då visste jag inte lika mycket, men då började jag ju förstå att det inte var så enkelt att bli med barn som man trodde. Det blir bara värre och värre känns det som eftersom det är en sådan process. Jag vet inte hur jag har stått ut i så många år.

Idag är Cissi 31 år och många av hennes och sambon Elias kompisar har fått barn.

– Vi längtar jättemycket. Nästan alla runt oss har barn och det är jättejobbigt samtidigt som jag så klart är jätteglad för deras skull. Men man hamnar nästan lite utanför.

Hon vet att många andra har samma problem som hon och Elias.

– När man börjar prata om det inser man att det är är så många som har svårt att bli med barn. Vi har varit väldigt öppna med det hela tiden för jag orkade inte med en massa frågor om vi inte skulle skaffa barn snart.

För några år sedan skrev hon ett inlägg på Facebook och berättade om sin och Elias längtan efter barn och i samband med det fjärde IVF-försöket berättade Cissi på sitt Instagramkonto med 18 000 följare om vad hon och Elias går igenom och vad som händer under en IVF.

– Jag delade det fjärde försöket dag för dag live på min Instagram, där mina följare kunde följa med oss på resan, hur jag känner och mår och vilka steg vi går igenom innan ett äggplock.

Responsen från följarna blev enorm.

– Jag visste att det var några som ville veta, men att det var så många trodde jag aldrig. Jag blev helt överöst med meddelanden! Det är jättemånga som har skrivit till mig och berättat om sina egna erfarenheter. Jag har fått väldigt, väldigt mycket kärlek.

Vad betyder det för dig?

– Det betyder ju jättemycket att folk bryr sig och hejar på en. Det betyder att man blir glad och orkar kämpa lite till. Det är kul och skönt att läsa alla kommentarer.

På Facebook startade Cissi en insamling till ett fjärde IVF-försök och fick in cirka 4 500 kronor. Insamlingen gjorde hon innan hon och Elias visste att landstinget skulle bekosta en fjärde behandling åt dem.

– Pengarna är i första hand till för oss och skulle inte något av de sju äggen vi har ta sig kommer vi använda dessa till ett nytt IVF. Skulle vi behöva senare så kommer de att användas till ett syskon. Men om vi själva inte kommer att behöva pengarna kommer vi att skänka dem vidare till en annan IVF-insamling.

Hur har längtan efter barn påverkat ert förhållande?

– Det är klart att det tär på oss, fast på ett sätt har det gjort oss väldigt mycket starkare. Har vi klarat oss igenom de här sju åren känns det som att inte något kan förstöra vårt förhållande.

Sju ägg ligger nedfrysta i väntan på att sättas tillbaka i Cissi. På frågan om hon är hoppfull den här gången funderar hon en stund innan hon svarar:

– Jag har inte hunnit tänka så mycket än, men vi blev jätteglada över att det var sju ägg. Minst ett borde ta sig.

Fakta

IVF

IVF är en behandling då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen. Ett befruktat ägg kallas för embryo. Några dagar efter befruktningen sätter läkaren in embryot i livmodern. Där fortsätter det förhoppningsvis att sitta fast och utvecklas till ett barn.

De embryon som eventuellt blir över efter behandlingen kan frysas in, om de är av bra kvalité. De befruktade äggen kan sparas och användas vid framtida försök, om det första försöket inte skulle leda till en graviditet.

IVF kallas också för provrörsbefruktning. Behandlingen passar bra vid till exempel äggledarskador, endometrios, nedsatt spermiefunktion eller om inga andra behandlingar funkar.

IVF är en förkortning av in vitro-fertilisering. Det betyder befruktning i laboratorium i glaskärl eller provrör.

Eftersom behandlingarna är dyra och tidskrävande får man bara göra ett begränsat antal försök med IVF-behandling på landstingets bekostnad. Hur många behandlingar varierar mellan olika landsting, flera landsting erbjuder tre försök.

Fakta: 1177.se

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.