Feature

Chokladkrämspaj

Feature Artikeln publicerades
Chokladkrämspaj – paj, kräm och grädde i en och samma paj.
Foto: Olof Elm
Chokladkrämspaj – paj, kräm och grädde i en och samma paj.

8 portioner. Paj, kräm och grädde i en och samma paj. Det engelska ordet ”chocolate cream pie”låter onekligen festligare, men vi befinner oss ju trots allt i Sverige. Tillagning: ca 40 min + tid i kyl

Pajskal:

50 g smör

Ca 200-220 g knapriga chokladkakor, t ex ett paket Ballerina kladdkaka

----------

Chokladkräm:

3,5 dl mjölk

1 dl socker

2 äggulor

2 msk Maizena

100 g mörk choklad

1 msk smör

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

----------

2,5 dl vispgrädde

Lite riven choklad till garnering

Kakao till garnering

Sätt ugnen på 150C. Smält smöret. Mixa chokladkakorna till smulor, tillsätt smöret och mixa samman till en massa som du sedan trycker ut i en smord pajform, ca 20-25 cm i diameter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut och låt svalna helt.

Till chokladkrämen – rör samman mjölk, socker, äggulor och Maizena med en handvisp i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden med handvispen, och låt det sjuda långsamt tills det blivit lika tjockt som en krämig yoghurt, ungefär. Ta det från värmen och rör ner chokladen bruten i bitar. Rör ner smör och vaniljsocker och smaka av med salt. Rör tills smeten är helt jämn, låt den sedan svalna. Rör om i den rejält med handvispen ett par gånger. Bre ut fyllningen i pajskalet, och ställ in formen i kylen i 5-6 timmar, gärna över en natt.

Vid servering – vispa grädden och bre ut över chokladkrämen. Strö över lite riven choklad och pudra lite kakao över grädden med hjälp av en tesil.