Feature

Behandla den klassiska fikakulturen med respekt

Feature Artikeln publicerades
De handskrivna gamla recepten får inte falla i glömska, skriver Helena Elm och serverar fyra sorters kakor.
De handskrivna gamla recepten får inte falla i glömska, skriver Helena Elm och serverar fyra sorters kakor.

Klassiska kakor – hur kan man inte älska dem? Kolasnittarna som mormor plockade fram ur en blommig plåtburk och la på ett litet fat när man kom på besök, chokladsnittarna med pärlsocker som granntanten brukade duka fram till jul, och rulltårtan med smörkräm som man tidigt lärde sig att baka men som sedan föll i glömska när man upptäckte nyare, modernare bakverk med inspiration från andra länder.

Men de där kakorna från förr är trots allt ändå ett arv som vi måste förvalta, de får inte glömmas bort bara för att överdimensionerade, amerikanska bakverk serveras på de stora kaffekedjorna. Tänk om de kunde börja servera fyllda knäckflarn istället, eller drömrulltårta med smörkräm? Jag tror att det skulle sälja som smör, för vi är många som skulle köpa dem.

Jag tycker att det finns något hedervärt med våra svenska småkakor, dessa kakor som har bakats av våra mor- och farmödrar, och av deras mödrar före dem. De har knådat degarna med starka armar, bytt recept med varandra och de satte ett värde i att ha flera olika sorters kakor hemma ifall de fick besök. Och när man var liten och hälsade på dem hade de inte bara kakor till övers för en, utan även tid.

Det känns som att dagens mor- och farmödrar har mindre av både tid och kakor. Och samhället har förändrats, jag säger inget annat. Det har sättet vi fikar på också gjort, och just därför tycker jag att det är så viktigt att vi förvaltar den klassiska gamla fikakulturen, och behandlar den med respekt och ödmjukhet. De handskrivna gamla recepten får inte falla i glömska. Skriv ut dem på bloggar och dela dem på Facebook, bara de förs vidare. För tänk ändå så mycket kärlek, omtanke och gemenskap som den gamla fikakulturen har skapat och givit oss genom åren.

Mer från Helenas kök:

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.