Annons

Äppelpaj på havrebotten

Lättvispad grädde passar alltid bra att servera till äppelpajer. Prova gärna att blanda en klick blåbärssylt och lite vaniljpulver i grädden. Fler recept av Caroline Hofberg hittar ni i bloggen Caroline i köket.
Publicerad 15 september 2018
Äppelpaj på havrebotten.
Äppelpaj på havrebotten.Foto: Ove Lindfors

8 bitar

Pajdeg

Annons

125 g smör

3 msk strösocker

2 dl havregryn

2 dl siktat dinkelmjöl

1/2 tsk bakpulver

Fyllning

1 1/2 dl valnötter

3 ägg

1 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

Annons

1/2 dl vetemjöl

250 g kesella

rivet skal av 1/2 citron

2–3 äpplen

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn, mjöl och bakpulver.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grovhacka nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i vaniljpulver, mjöl, kesella, citronskal och nötter.

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftorna.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Känn med en provsticka att pajen är genomgräddad.

Kokboksförfattaren och matskribenten Caroline Hofberg.
Kokboksförfattaren och matskribenten Caroline Hofberg.Foto: Ove Lindfors
Annons

Missa inte Bonus Weekends intervju med kokboksförfattaren och matskribenten Caroline Hofberg som flyttat från Frankrike till östra Öland:

Carin JanefridSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons