Äppelpaj på havrebotten
8 bitar
Pajdeg
125 g smör
3 msk strösocker
2 dl havregryn
2 dl siktat dinkelmjöl
1/2 tsk bakpulver
Fyllning
1 1/2 dl valnötter
3 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl vetemjöl
250 g kesella
rivet skal av 1/2 citron
2–3 äpplen
Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn, mjöl och bakpulver.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grovhacka nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i vaniljpulver, mjöl, kesella, citronskal och nötter.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftorna.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Känn med en provsticka att pajen är genomgräddad.
Missa inte Bonus Weekends intervju med kokboksförfattaren och matskribenten Caroline Hofberg som flyttat från Frankrike till östra Öland: