Feature

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Feature Artikeln publicerades
Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt.
Foto: Olof Elm
Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt.

Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt. Perfekt till ost! Cirka 6-7 dl färdig marmelad. Tillagningstid: cirka 40 minuter.

Ca 550 g äpplen i oskalad vikt

1 vaniljstång

0,5 citron

1,5 dl ljus sirap

1 dl syltsocker

1 krm flingsalt

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skär äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull.

Snitta upp en vaniljstång och lägg i både frön och stång i kastrullen.

Pressa ner saften från en halv citron i kastrullen och tillsätt sirapen.

Småkoka på mellanvärme i cirka 15 min. Tillsätt sedan syltsockret och låt koka i ytterligare 5 min. Ta kastrullen från värmen.

Fiska upp och släng vaniljstången, och smaka av med saltet. (Du kan behöva smula sönder flingsaltet lite för att få ner det i kryddmåttet.)

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

Tillaga Helena Elms äppelfavoriter:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.