Annons

Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj

Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt. Perfekt till ost! Cirka 6-7 dl färdig marmelad. Tillagningstid: cirka 40 minuter.
Publicerad 26 september 2019
Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt.
Ljuvlig äppelmarmelad med smak av vanilj där sirapen ger en karamellig ton som bryts av med flingsalt.Foto: Olof Elm

Ca 550 g äpplen i oskalad vikt

1 vaniljstång

Annons

0,5 citron

1,5 dl ljus sirap

1 dl syltsocker

1 krm flingsalt

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skär äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull.

Snitta upp en vaniljstång och lägg i både frön och stång i kastrullen.

Pressa ner saften från en halv citron i kastrullen och tillsätt sirapen.

Småkoka på mellanvärme i cirka 15 min. Tillsätt sedan syltsockret och låt koka i ytterligare 5 min. Ta kastrullen från värmen.

Fiska upp och släng vaniljstången, och smaka av med saltet. (Du kan behöva smula sönder flingsaltet lite för att få ner det i kryddmåttet.)

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

Tillaga Helena Elms äppelfavoriter:

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons