Feature

Anna och Sofia vill starta Kalmars första Reko-ring

Kalmar Artikeln publicerades
Sofia Carlström och Anna Tuväng har ett stort intresse för mat, miljö och hållbarhet. Nu vill de starta upp en Reko-ring, en mötesplats för lokala matproducenter och konsumenter, i Kalmar.
Foto: Mats Holmertz
Sofia Carlström och Anna Tuväng har ett stort intresse för mat, miljö och hållbarhet. Nu vill de starta upp en Reko-ring, en mötesplats för lokala matproducenter och konsumenter, i Kalmar.

Allt fler handlar närproducerad mat. Genom nätverkande i sociala medier kan konsumenter och producenter mötas i en så kallad Reko-ring. Anna Tuväng och Sofia Carlström vill starta Kalmars första mötesplats för andra som är intresserade av mat, hållbarhet och miljö.

Anna Tuväng och Sofia Carlström har ett stort intresse för ekologisk och närproducerad mat. Tillsammans vill de nu starta upp en Reko-ring i Kalmar.

En Reko-ring är en sluten grupp på Facebook där konsumenter och matproducenter möts för att göra affärer. Producenterna meddelar vad de har att erbjuda, konsumenterna beställer vad de vill ha och när affären är avklarad möts de på en avtalad plats där köparen får sina varor.

”Det blir som en social mötesplats, inte bara en matmarknad, för att träffa likasinnade.”

– Vi vill värna om miljön och synliggöra lokala producenter i hopp om att fler ska få upp ett intresse för lokalproducerad mat. En Reko-ring är ett sätt att sälja närproducerad mat utan mellanhänder. Kontakten mellan konsumenten och producenten, att kunna fråga och prata med varandra, är också värdefull. Det blir som en social mötesplats, inte bara en matmarknad, för att träffa likasinnade.

Hur stort verkar intresset vara?

– För att dra igång Facebooksidan ska man vara minst 1000 personer och helst 30-35 lokalproducenter. Vi har ingen aning om hur intresset är här i Kalmar än, men vi hoppas så klart och vi vill väcka upp intresset, säger Sofia Carlström.

– Vi tror att det finns intresse, det är ju så enkelt och dessutom gratis, fortsätter Anna Tuväng.

Hur stort är ert eget intresse för mat och närproducerat?

– Det är jättestort. Jag har precis börjat odla själv och tanken är att jag ska börja sälja grönsaker i framtiden, säger Anna Tuväng.

– Jag har alltid gillat god mat och tycker att det är fantastiskt att komma in i en matbutik. Så fort jag ser lokala och ekologiska produkter vill jag köpa, skrattar Sofia Carlström.

Om man vill gå med i en Reko-ring – hur gör man då?

– Vi finns redan på Facebook, REKO-ring Kalmar, och där kan man ansöka om medlemskap.

Fakta

Vad är en Reko-ring?

Reko är en förkortning av rejäl konsumtion, men reko betyder också schysst, trevligt och rättvist.

I Reko-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den.

Ringen är baserad på en sluten Facebook-grupp. Producenter och konsumenter som vill delta ansöker om medlemskap i önskad grupp. Deltagandet är gratis.

I Facebookgruppen får köparen veta vilka varor som finns i den lokala Reko-ringen och hur man gör för att beställa. Där finns också all information om var och när de beställda varorna hämtas och hur betalningen går till. Alla affärer görs upp i förväg.

Vanligtvis sker leverans varje eller varannan vecka, beroende på gruppens storlek.

Den första Reko-ringen i Sverige bildades hösten 2016. I februari 2018 fanns det 71 stycken med drygt 110 000 medlemmar.

Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att beskriva vad Reko-ring är och underlätta etableringen av nya. Målet är att det ska finnas Reko-ringar i hela Sverige. Projektet pågår i två år och beräknas avslutas under hösten 2019.

Källa: Hushållningssällskapet

Visa mer...