Ulla står stadigt på jorden

Stockholm Artikeln publicerades

Ett tal av Gösta Bohman och kärnkraftsomröstningen banade väg för Ulla Hamiltons engagemang i Moderaterna. Sedan 1980-talet har hon arbetat i eller nära politiken. Sedan två år tillbaka som vd för Friskolornas Riksförbund. ”Om jag tror på något kan jag jobba hur mycket som helst.”

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, fyller 60 år. Sin första politiska aha-upplevelse fick hon inför valet 1976 då moderatledaren Gösta Bohman höll ett tal vid Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, fyller 60 år. Sin första politiska aha-upplevelse fick hon inför valet 1976 då moderatledaren Gösta Bohman höll ett tal vid Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.

För många, särskilt stockholmare, är Ulla Hamilton ett välbekant ansikte. I åtta år var hon moderat borgarråd i huvudstaden med ansvar för bland annat trafik och miljö. Men sedan 2015 ligger hennes arbetsplats i det stora Almegahuset ovanför Humlegården.

Ulla Hamilton rör sig hemtamt i arbetsgivarorganisationens lokaler. Även om hennes jobb numera inte är renodlat politiskt ligger det mycket nära, förklarar hon. Bland annat handlar det om att föra ut åsikten att friskolorna behövs.

Men senaste åren har det varit tufft, säger hon, med syftning på den debatt som pågår om riskkapitalbolag som skor sig på allmänna medel.

– Det är svårt att få ut en annan bild i media. Här sitter vi fem personer på kansliet – hur fasen ska vi kontra mot hela den här apparaten? Men det är bara att köra på. Man får nöta. Om jag tror på något kan jag jobba hur mycket som helst.

Uthålligheten och framåtandan har hon med sig hemifrån. Båda hennes föräldrar gick den långa vägen och utbildade sig i vuxen ålder. Mamma Kerstin till undersköterska och pappa Rolf till ingenjör.

– Han symboliserar verkligen klassresan. Efter sexårig folkskola började han jobba på Volvo Penta och gick på Volvos verkstadsskola. Sedan läste han in gymnasiet och pluggade materiallära på distans. Han banade sin egen väg och var mycket målmedveten.

Pappa Rolfs yrkeskarriär medförde också att familjen flyttade en del under Ullas uppväxt. Året när hon skulle börja i åttonde klass gick resan från lilla Morgongåva till Västerås.

– Det var en stor omställning. Jag började på en skola som på den tiden låg i ett värstingområde.

Men själv var Ulla en ambitiös elev med stort samhällsintresse. Sin första politiska aha-upplevelse kom inför valet 1976 då Gösta Bohman, dåvarande partiledare för Moderata samlingspartiet, höll ett tal vid Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.

– Det var en otrolig upplevelse. Här stod en person och sa precis det jag tyckte. Jag kan fortfarande se det framför mig.

Nästa putt in i Moderaterna kom något år senare i och med att hennes pappa rekryterades som kvalitetsansvarig på kärnkraftverket i Oskarshamn och ordnade sommarjobb till sin dotter. Ulla Hamilton berättar att hon då blev ännu mer övertygad om att kärnkraft var det rätta för landet. Samtidigt hade hon själv flyttat till Uppsala för att läsa juridik. När det stod klart att Sverige skulle folkomrösta om kärnkraften 1980 förenade hon sig med andra kärnkraftsförespråkare och bildade Uppsala förening för energitrygghet.

Sedan rullade det på. Ulla gick med i Fria moderata studentförbundet. Efter valet 1982 blev hon fritidspolitiker i Uppsala. Året efter engagerade hon sig i demonstrationerna mot löntagarfonderna och fick därefter en projektanställning på Sveriges arbetsgivarförening, SAF, i Malmö.

Vad drevs du av då?

– Socialdemokraterna och arbetarrörelsen var otroligt starka i början av 1980-talet. Det gavs inget utrymme för något annat. Det var en viktig drivkraft för mig, samt skatterna, valfriheten och näringslivspolitiken. Fortfarande är människors möjligheter att förverkliga sina idéer en grund till mitt politiska engagemang. Och en förutsättning för det är ett bra näringslivsklimat.

I samband med valet 2006 tog Ulla Hamilton ett rejält kliv in i det politiska strålkastarljuset och blev borgarråd i Stockholms stad med ansvar för trafik och miljö. I två perioder satt hon, men efter borgarnas valförlust 2014 var det slut. Fortfarande har hon en fot kvar som ledamot i fullmäktige och som vice ordförande för Stokab – Stockholms stads IT-infrastrukturbolag.

Vad är ditt råd till någon som vill ge sig in i politiken?

– Skaffa dig lite erfarenhet innan så att du står stadigt på jorden. Det kan bli hårda vindar. Jag var närmare 50 när jag började som heltidspolitiker. Sedan är det viktigt att veta varför man vill bli politiker. Vet du vad du vill förändra är du trygg i din position.

2006–2014 var Ulla Hamilton borgarråd i Stockholms stad med ansvar för trafik och miljö.
Foto: Janerik Henriksson/TT
2006–2014 var Ulla Hamilton borgarråd i Stockholms stad med ansvar för trafik och miljö. "Människors möjligheter att förverkliga sina idéer är grunden till mitt politiska engagemang", säger hon.

60 år

Ulla Hamilton

Fyller: 60 år den 17 oktober.

Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm. Sommarhus på Ekerö.

Familj: Maken Christoffer och katterna Mascot och Spencer.

Gör: Vd för Friskolornas Riksförbund.

Om att fylla 60 år: ”Det låter ju jättegammalt, men jag känner mig inte gammal. Det är bara att fortsätta för alternativet är ju ganska dåligt.”

Så firas födelsedagen: ”Firar med en god vän som också fyller 60. Vi ska åka till Kenya och besöka nationalparken där. Jag tröttnar aldrig på att åka på safari.”

Styrka: ”Jag är bra på att koppla ihop folk, både privat och i jobbet. Det är stimulerande att bidra till sådana saker.”

Så rensar jag tankarna: ”Då rensar jag ogräs eller springer.”

Mitt mest värdelösa köp: ”Jag är inte så mycket för impulsköp. Just nu letar jag efter en handväska, och det har jag gjort i ett halvår.”

Visa mer...