Succéförfattare efter år av envishet

Jubilaren Artikeln publicerades
Carl-Johan Forssén Ehrlin, författare till bästsäljaren
Foto: Anna Hållams/TT
Carl-Johan Forssén Ehrlin, författare till bästsäljaren "Kaninen som så gärna ville somna", fyller 40 år.

Carl-Johan Forssén Ehrlin hade jobbat dagligen under flera år med sin bok för att hjälpa barn att somna – och blev nobbad av bokförlagen. Vem som helst hade antagligen gett upp, men han gav ut och marknadsförde boken själv. Envetenheten lönade sig, det blev en världssuccé.

Carl-Johan Forssén Ehrlin är författaren till Kaninen som så gärna ville somna, en barnbok som blev en bästsäljare inte bara i Sverige, utan även i USA, Japan, Tyskland, England och Danmark. Den har översatts till över 40 språk och hittills sålts i 2,6 miljoner exemplar världen över. Det låter onekligen som en sensationell bedrift.

– Ja, många påstår det. Det känns overkligt. Samtidigt vet jag hur mycket jag har jobbat för det, säger han efter fotograferingen i Jönköping.

Han framhåller att hemligheten bakom bokens internationella genomslag är att den avhjälper ett universellt problem: föräldrar har svårt att få sina barn att somna.

– Bokens metodik bygger på många kunskapsområden, som psykologi, pedagogik, retorik och avslappningstekniker ihopkokade till en saga. Boken hjälper barn att slappna av och varva ned.

Det tog 2,5 år att skriva boken, men inget förlag nappade.

– Något förlag skrev till mig att de tyckte att det var en konstig bok, att de inte förstod vad den var bra för. Det fick de äta upp!

Trots nedslående gensvar gav han ut boken själv 2011.

– Jag hade en stark övertygelse om att det här skulle fungera, och var väldigt motiverad. Jag tänkte att jag gör det inte för mig, utan för andra. Jag är bra på att gå i mål. När jag har bestämt mig för något kör jag på det. Nu har jag bestämt mig för att börja träna, kanske en 40-årskris. Så nu blir det nog fullt ös på den fronten också.

Han arbetade oförtrutet i flera år för att marknadsföra boken. I augusti 2015 blev den etta på försäljningslistorna i England och Carl-Johan blev intervjuad i en engelsk tidning. Dagen efter publiceringen strömmade tusentals mejl in, från bokagenter, utländska bokförlag och internationell media. Ett amerikanskt tv-team kom till trädgården hemma i Huskvarna.

– Jag tänkte: “Shit, nu händer det!”.

Men han har tagit uppståndelsen med ro.

– Det var lite stressigt, men jag blev inte särskilt påverkad. Jag hade tidigare varit utbränd, så det var en balansgång för att inte hamna där igen. Jag har jobbat mycket med mig själv och gör det fortfarande.

Vad kan han berätta om sig själv då?

– Jag tycker om att vara ensam och skriva, men också att vara med andra människor ibland. Jag är nyfiken och vill lära mig att förstå andra. Det jag inte vet vill jag ta reda på.

Vetgirig på människor var han redan som barn. Efter skolan lyssnade han på utländska radiofrekvenser på AM-bandet och blev salig av att höra alla språk.

– Jag drömde om att bli polis för att hjälpa människor. Jag blev inte polis, men jag hjälper människor på andra sätt. Det känns häftigt. Jag får många mejl från föräldrar som berättar hur jag har förändrat deras liv. Jag blir väldigt berörd av att det jag gör verkligen fungerar.

Först jobbade han dock på bemanningsföretag. Som 20-åring åkte han bil med en arbetskompis som satte på en cd-skiva om personlig utveckling. Carl-Johan blev eld och lågor. Dagen efter undrade han om han fick låna skivan. Han fick en hel väska.

– Det var häftigt vad man kunde göra genom att jobba med inställningen.

Han sa upp sig från jobbet, förkovrade sig på högskolan i personlig utveckling och skrev så småningom boken Skapa din framtid.

– Jag har lärt mig att jobba mer i team i stället för bara på mitt sätt och jag månar om att släppa på kontrollen och arbeta med andra.

Så du är fulländad nu?

– Hehe, jag har jättemycket kvar att jobba på. Jag är bara i början av resan.

Sedan genombrottet för tre år sedan har ytterligare tre barnböcker kommit ut, samtidigt som Carl-Johan Forssén Ehrlin fortsätter att skriva för vuxna. Man kan undra om det finns tid till annat än jobb.

– Jag är väldigt noga med familjetid och jobbar inte hela dagarna. Det ger färre böcker, men det är viktigt att ta vara på familjen. Eftersom mina föräldrar skilde sig när jag var 13 år vet jag hur viktigt det är att vårda relationer.

Allra viktigast är att bidra med något bra, framhåller han. Både till familjen och världen.

– Jag vill lämna världen lite bättre än innan jag kom. Jag gör så gott jag kan.

Sedan genombrottet för tre år sedan har Carl-Johan Forssén Ehrlin gett ut ytterligare tre barnböcker.
Foto: Anna Hållams/TT
Sedan genombrottet för tre år sedan har Carl-Johan Forssén Ehrlin gett ut ytterligare tre barnböcker.

40 år

Carl-Johan Forssén Ehrlin

Fyller: 40 år den 19 augusti.

Gör: Författare.

Familj: Gift med Linda. Barnen Leon, 4,5 år, och Morris, 1,5 år.

Bor: I Huskvarna.

Så firas födelsedagen: “Det blir nog en överraskning. Vi får se vad Linda hittar på.”

Om att fylla 40: “Det känns lite blandat. Lite åldersnoja har nog smugit sig på. Jag har börjat träna.”

Så varvar jag ned: “Rensar ogräs och påtar i trädgården.”

Så börjar en bra dag: “Med egentid då jag mediterar och tänker på allt som jag är tacksam för i livet.”

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.