Sofia Wermelin: "Storasyster planerar redan cykelturer och utflykter till kusinerna i grannbyn"

Mörbylånga Artikeln publicerades
Sofia Wermelin och Mikael Karlsson, Kleva, fick den 17 juni en dotter som heter Alva. Vikt 4000 g, längd 52 cm. Syskon: Svea. 2 bilder
Foto:Ditt Ögonblick
Sofia Wermelin och Mikael Karlsson, Kleva, fick den 17 juni en dotter som heter Alva. Vikt 4000 g, längd 52 cm. Syskon: Svea.

När Sofia Wermelin och Mikael Karlsson var på väg till BB gav dottern Svea dem strikta förhållningsorder om att komma hem med en syster. "Så det var bara att lyda order!", konstaterar Sofia Wermelin som i juni blev mamma till Alva.

1 Hur mår Alva?

– Hon mår jättebra, hon växer så att det knakar. Nu väger hon sju kilo. När hon föddes tyckte barnmorskorna att det var så roligt att hon vägde exakt 4 000 g, det är tydligen ganska ovanligt att det blir så. Alva sover gott vilket gör oss bortskämda men det är väldigt tacksamt.

2 Föddes hon på utsatt dag?

– Haha, nej då, det gjorde varken Svea eller Alva. Med Svea gick jag 17 dagar över och med Alva 18 dagar så jag var beredd på att det skulle ta tid.

3 Hur reagerade storasyster Svea när ni berättade att det skulle komma en bebis?

– Hon fick veta ganska tidigt och var full av förväntan. När magen började synas gratulerade förskolefröknarna mig och berättade att de vetat länge att Svea skulle få ett syskon eftersom hon redan berättat det. Hon är väldigt stolt över sin syster.

4 Hur märks det?

– Hon berättar vad de ska göra när Alva blir lite större, hon kan säga att den gungan ska du ha när du blir lite större eller visa kläder som hon kan få låna i framtiden. Hon har verkligen god hand med sin lillasyster och om jag exempelvis sitter och ammar och behöver något så går Svea och hämtar det. Hon månar om sin syster och det märks att hon känner sig delaktig i Alvas liv.

5 Hur var det att få barn nummer två?

– Jätteroligt! Vi var mer avslappnade den här gången och visste vad som skulle komma. Man är förstås lika orlig och har lika mycket kärlek till tvåan men det är lättare att unna sig att njuta, att bara sitta och titta på henne. Och det gäller att ta vara på tiden, det går fort fram tills det är dags för förskolan. Så vi myser och slappar på ett helt annat sätt än med Svea. Då sprang vi runt och tittade om hon andades och mådde bra, vi var restriktiva med besök men nu får Alva följa med när Svea har aktiviteter. Hon hänger med överallt.

6 Visste ni att det var en flicka?

– Nej men bland det sista Svea sa innan vi åkte till BB var att vi skulle komma hem med en tjej. Så det var bara att lyda order! I och med att de är ganska nära i ålder, Svea fyller tre i oktober, så tror jag att de kommer att ha glädje av varandra och mycket roligt tillsammans. Storasyster planerar redan cykelturer och utflykter till kusinerna i grannbyn.

7 Hur kom ni fram till namnet?

– Det var svårare den här gången. Vi hade inte bestämt oss när hon föddes, min kära sambo var övertygad om att vi skulle kunna se det när hon var född men nej, det kunde vi inte. Alva tycker vi är vackert, det klingar bra ihop med Svea och vi älskar Öland och dess alvar. På vissa språk betyder Alva soluppgång och när man sätter barn till en så orolig värld som vi har så behövs det lite mer solsken, någon som kommer med ljus och då passar Alva fint. Men det var svårt och vi hade många parametrar som skulle stämma. Sveas förslag var Lill-Nalle men hon godkände Alva och har berömt oss för namnet. Vi trodde nästan att hon skulle inflika Lill-Nalle när vi hade dopet men det klarade vi oss undan.

8Heter hon något mer?

– Alva Eva Vilhelmina Wermelin. Vilhelmina är efter min mormor och Eva är min mammas mellannamn. Vi hade dop här hemma den 9 september, det är en tradition som vi har i släkten med hemmadop och kyrkoherde Mattias Rosenquist höll i dopet. Svea och hennes två kusiner, Wilhelm, fem år, och Frank, två år, fick hälla upp dopvattnet. De skötte sig jättefint.

9 Hur gör ni med föräldraledigheten?

– Jag är hemma nu i början i och med att jag ammar, sedan delar vi på det, så gjorde vi med Svea också.

10 Har ni några planer för hösten?

– Vi ska mysa och umgås med familj och vänner. Det gäller som sagt att ta vara på tiden, den går fort. Det viktigaste är att vi är tillsammans. Sedan har vi hus, vi har byggt själva och då blir man aldrig helt färdig har jag lärt mig.

11 Hur träffades du och Mikael?

– Genom gemensamma bekanta 2008. Det är ett tag sedan, haha. Jag växte upp i Kalmar men har släkt på Öland, Mikael kommer från Öland och träffar man en ölänning så är det bara att flytta. Men det känns som att ha flyttat hem. Först letade vi efter ett hus att köpa men så hittade vi den perfekta tomten och byggde själva, Mikael är hantverkare så vi har gjort allt själva och fått det precis som vi vill.

12 När är det dags för bröllop?

– Haha, Mikael har friat men vi tar en sak i taget. Nu är familjen fulltalig och när huset är helt klart får bröllop bli nästa projekt.

13 Vad gör du och barnen om dagarna?

– Svea är 15 timmar på förskolan varje vecka och får leka och busa med de andra barnen. Sedan har vi flera vänner som har fått barn i samma veva som vi så vi umgås mycket. Vi har även varit på öppna förskolan i Färjestaden, både kyrkans och den kommunala.

14 Vad händer i veckan?

– Vi ska bland annat på treårskontroll med Svea i Färjestaden. Hon har fått en doktorsväska av sin farmor och den är väldigt populär, hon är inne på att ta med den för att allt ska gå rätt till. På BB haffade hon barnmorskan och sa till henne att mamma måste röntgas för det hade hon läst i en bok. Så vi är laddade inför kontrollen. Sedan kommer Svea att vara på förskolan och jag och Alva träffar lite vänner. På måndagar försöker vi vara med på Friskis och svettis mammagympa på Skälby, det är både trevligt och nyttigt.

Fakta

Alva Wermelin

Född: Den 17 juni i år.

Bor: I Kleva strax norr om Mörbylånga.

Familj: Mamma Sofia, pappa Mikael och storasyster Svea. Familjen har inget eget husdjur men grannens huskatt Muses är hjärtligt välkommen även när den levererar möss.

Gör: Myser med mamma Sofia om dagarna, sover, äter och låter sig roas av Alva och pappa. Går på öppen förskola ibland, träffar föräldrarnas kompisar och deras bebisar.

Intressen: Mat, sömn och närhet.

Visa mer...