Släktträff i Torslunda

Torslunda Artikeln publicerades

Förfadern var på 1700-talet ökänd arrendator på Ottenby kungsgård men släktingarna som samlades hyllade istället Gertrud Lundqvists kroppkakor.

Ättlingarna till Gertrud och Elof Lundqvist samlades i Skogsbygården i Torslunda.
Ättlingarna till Gertrud och Elof Lundqvist samlades i Skogsbygården i Torslunda.

Närmare 50 personer i olika åldrar anslöt när Elof och Gertrud Lundqvists ättlingar träffades i Skogsbygården i Torslunda förra helgen. Då hade det gått 26 år sedan släkten senast träffades och nya deltagare hade tillkommit.

Gertrud, som var född Johansson, kom själv från Öland medan Elof var född på Vargön, Vänersnäs, som son till en frikyrkopastor och skräddare. Elof hade ingen anknytning till vare sig Kalmar eller Öland men blev så småningom dräng utanför Kalmar. Det var så han träffade Gertrud. Paret fick fem gemensamma barn, tvillingarna Lars och Stig, Nils, Birgit och Monica. Sedan tidigare hade Gertrud sonen Håkan.

– När släkten samlades gjorde vi kroppkakor tillsammans med farmor. Potatisen skulle handrivas och när farmor köpte fläsk på Almérs kunde det ta en lång stund innan hon hittade rätt fläsk, minns barnbarnet Magnus Lundqvist.

Gertrud och Elof Lundqvist bodde på Björnhovda 2:17 i Torslunda. Gertrud föddes 1908 och dog 1996 och maken föddes 1905 och gick bort 1978.
Gertrud och Elof Lundqvist bodde på Björnhovda 2:17 i Torslunda. Gertrud föddes 1908 och dog 1996 och maken föddes 1905 och gick bort 1978.

Bakåt i tiden återfinns Gertruds släkt både på Öland och fastlandet. Magnus fru Åsa har släktforskat och hittat ett svart får i familjen:

– Nils Malmgren var född 1754 och var arrendator på Ottenby kungsgård, han var Gertruds mormors morfar och en riktig tyrann. Pigorna och drängarna som tjänade där fick dålig mat och våld och piskslag hörde till vardagen.

Efter en hård vinter 1784 beslutade 13 drängar för att klaga. Tillsammans gick de till kronobefallningsmannen och visade sotsvart bröd, pannkaka som var mer likt askdeg och det drickat de brukade få. Både kronobefallningsmannen och nämndemannen smakade och spottade genast ut det.

– När domen föll fick inspektorn böta och blev avsatt från kungsgården. Både målet och domen ansågs ha så stort allmänintresse att en 28-sidig skrift gavs ut i Stockholm.

Nils Malmgen blev senare kronolänsman i Degerhamn och dog 1804 i Södra Möckleby. Hans grav besöktes inte i samband med träffen, däremot gick släktingarna till Gertrud och Elofs grav på Torslunda kyrkogård och deras son Lars, 82 år, berättade om sin skoltid. Förutom Lars var även Monica och Birgit med på släktträffen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.