Retsamma föräldrar lärde honom humor

Solna Artikeln publicerades
Kodjo Akolor, komiker och radiopratare, fyller 35 år. "Någon gång är jag rolig, någon gång inte lika rolig, någon gång är jag jätterolig, säger han.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Kodjo Akolor, komiker och radiopratare, fyller 35 år. "Någon gång är jag rolig, någon gång inte lika rolig, någon gång är jag jätterolig, säger han.

Komiken var en gammal dröm för Kodjo Akolor. Numera är han radiostjärna i P3, och fortsätter drömmarna att slå in så blir det Oscarsgalan nästa.

De som lyssnar på Morgonpasset – ett av P3:s mest populära program – vet redan att Kodjo Akolor just har blivit tvåbarnsfar. Och när han inte skojar om hur lycklig hans mamma Grace är (hon har skrivit en sång till sitt nya barnbarn) så diskuterar han aktualiteter, intervjuar gäster och slänger käft med sina kända programledarkollegor, såsom Hanna Hellquist och Nour El Refai.

Morgonpasset är hans fasta punkt sedan sju år, även om Kodjo också uppträder som ståuppare. På en scen får man direktfeedback i form av skratt – eller avsaknad av skratt – men i radio är det på sin höjd ett mejl eller sms under sändningen som sätter betyg på insatsen.

– Radiomediet är förlåtande. Nu har jag gjort det länge, och någon gång är jag rolig, någon gång inte lika rolig, någon gång är jag jätterolig. Men det handlar om det generella snittet, att ha en hög lägstanivå.

Komikerkarriären inleddes med en standupkurs i Svalöv för elva år sedan. Då hade han pratat så länge om sina komikerdrömmar att hans fru sa åt honom att sluta snacka och börja göra något.

– Alla kan ju vara roliga, men när du är rolig med dina kompisar då håller ni på och skämtar på känsla. Det är oftast inte genomtänkt, det bara blir, du säger något som känns rätt i sammanhanget och då skrattar de. Skillnaden med komikern är att man skapar sammanhanget själv, från ingenting.

Han menar att ett vanligt nybörjarmisstag är att gå upp på scenen och tro att det ska räcka med att vara en skön snubbe. Han är själv svag för den stilen, när allt verkar vara ett spontant flöde på plats.

– Men verkligheten bakom är att det är mycket jobb mentalt, att sitta och knepa och knåpa och fundera och lista ut och komma på…

Hans föräldrar skilde sig tidigt och Kodjo växte upp med sin mamma som hade en retsam och svart humor.

– Hon är en sådan som gillar att retas och driva mycket, och det är min styvpappa också. När jag var liten hade jag inte den mentala kapaciteten att ge svar på tal, men det övades upp väldigt fort med åren.

Den svarta humorn känner han igen från besöken i Ghana, där båda föräldrarna har sina rötter. Den har också format hans eget sätt att skämta.

– Det handlar om en inställning, att när omständigheterna inte är de bästa kan man endera skratta eller gråta åt det. Det är ett val.

Genom att försörja sig med humorn har han uppnått ett av sina mål. En dröm för framtiden är att få utveckla skådespeleriet. Han har gjort några roller, nu senast i Welcome to Sweden.

– Högst upp på den listan är att jag vill vinna en Oscar. Nä, men jag hoppas att det blir mer skådespeleri, och en fortsättning med radion så länge som folk tycker att det är bra. (TT)

Fakta

Kodjo Akolor

Fyller: 35 år den 15 juni.

Gör: Komiker och programledare i radio och tv.

Bor: I Solna.

Familj: Fru och två barn, 1 år respektive 1 månad en gamla.

Så firas födelsedagen: ”Min fru har planerat, och jag misstänker att det kommer att bli ett vuxet barnkalas. Hoppborg, brännboll, grill, kanske en del alkoholhaltiga drycker. Och någon form av fiskdamm fast med vuxengodisgrejer.”

Favoritplats: ”Var som helst med min familj. Samt Hawaii, med eller utan familj.”

Tre förebilder: ”Min mamma, Muhammed Ali och Nelson Mandela. Tre stycken fighters på olika sätt.”

Saker som engagerar: ”Min familj, Musikhjälpen, och fritid. Jag är väldigt engagerad i att ha så mycket fritid som möjligt.”

Visa mer...