Minnesord över Sven Eric Nelsson

Familj Artikeln publicerades

Sven Eric Nelsson, Mönsterås, har avlidit i en ålder av 88 år.

Sven Eric Nelsson.
Sven Eric Nelsson.

Sven Eric tillhörde den så välkända och respekterade familjen Nelsson. Genom sin farbror Eric, en av grundarna till Stranda hembygdsförening år 1925, blev hembygdsgården mer eller mindre Sven Erics hemvist, när han lämnade sitt arbetsliv. Farbror Eric hade genom åren berättat, och Sven Eric hade fängslats, lärt och lagt på minnet.

För cirka 25 år sedan valdes vi båda in i hembygdsföreningens styrelse, jag som kassör och Sven Eric som den värdefulla och oersättliga stöttepelare han genast blev. Medelåldern var ganska hög i styrelsen, så just då tillhörde vi faktiskt de något yngre. Detta gjorde att vi fick många gemensamma uppdrag och arbetade mycket och gärna tillsammans.

Sven Erics mångsidighet var imponerande. Han var mycket allmänbildad men blygsam i sin framtoning. Hur lätt är det inte att i sorg och saknad idealisera och förhärliga en nyss avlidens egenskaper? Men Sven Eric var genuint godhjärtad! Det var förenligt med hans natur att alltid tyda allt till det bästa. Han sade aldrig något nedsättande om någon. Var en liten konflikt under uppsegling, hade han alltid de förlösande orden, och lugnet lägrade sig. Han hade humor och spred glädje omkring sig. Han framhöll aldrig sig själv och anpassade sig godmodigt i olika situationer för att inte såra eller göra någon besviken. Även i avgörande vägval i livet lät han ofta andras önskemål gå före sina egna.

Det var naturligt för Sven Eric att i vuxen ålder börja arbeta i familjeföretaget Bröderna Nelssons Bageri och Konditori. Tillsammans med broder Sigge axlade han senare ansvaret för företaget, så att pappa Albert och farbror Eric kunde få en lugn och trygg ålderdom.

Men Sven Erics håg stod till musiken. Sedan pojkåren var han medlem i Mönsterås Musikkår. Han startade gruppen Kristen Fanfar, som under många år spelade från kyrktornet på Kristi Himmelsfärdsdag. Han var en hängiven medlem i White Socks Jazzband, där han med sin trombon tillsammans med de övriga spred glädje med sin gladjazz.

Sven Eric blev sin hembygd och dess hembygdsförening trogen in i det sista. Det var honom vi frågade om våra föregångare och seder och bruk i gångna tider, och det var hos honom vi fick svaren. Hembygdsföreningen har lidit en stor förlust. Sven Erics och mitt goda kamratskap övergick till en god nära och trofast vänskap. Jag höll hans hand, när hans varma goda hjärta slog sitt sista slag just på alla hjärtans dag.

Vi inom Stranda hembygdsförening kommer att hålla Sven Erics minne högt.

Jag kan tala för oss alla.

Stranda hembygdsförening

genom Monica Salkvist