Minnesord över Stig Johnsson

Familj Artikeln publicerades

Prosten Stig Johnsson, Stockholm, dog den 13 mars, 93 år gammal.

Stig Johnsson blev 93 år gammal. Bilden är från sommaren 2017 när han höll mässa i Källa gamla kyrka.
Foto: Mats Linde
Stig Johnsson blev 93 år gammal. Bilden är från sommaren 2017 när han höll mässa i Källa gamla kyrka.

Stig växte upp i den kyrkliga bygden i Madesjö socken, Kalmar län. Den, liksom arvet efter väckelseprästen P L Sellergren, Hälleberga, och även under senare år arvet efter Källa-prosten Christian Ringberg, präglade hans liv.

 Efter studier på Fjellstedtska skolan i Uppsala och Stora Sköndal arbetade han som socionom och diakon. Han prästvigdes maj 1958 i Kalmar domkyrka av biskop Malmeström, som skrev psalmen 217 som Stig älskade.

Det blev olika missiv i Växjö stift. Efter att ha varit kyrkoherde i Åseda blev han kyrkoherde i Katarina församling, Stockholm. Efter sin pensionering blev skillnaden den att Stig inte hade semester! Han var fullt verksam tills han var 90 år, i Stockholms olika församlingar under terminerna och som sommarpräst under 25 år på norra Öland. Folk sa på Öland, när Stig och hans fru Brita kom, ”Nu har sommaren kommit!”

 Stig älskade gudstjänstlivet och framförallt att fira mässan. Fotot visar på det som var viktigt för honom som präst: Nattvarden (med vissheten om ”att detta har Frälsaren gjort för mig!”), korset (symbolen för tron) och trappan till himmelens port som leder in till evigheten.

Stig tyckte om att få samtala om livet och tron, göra hem- och sjukbesök samt dela ut nattvarden. Han tog sig alltid tid, särskilt för människor som var i nöd. 

Stig var aktiv in i det sista. Han skulle ha döpt sitt barnbarnsbarn i Norrköping den 16 mars. Ett par veckor senare skulle Stig och Brita ha varit med på barnbarnet Christoffers mottagande som präst i Uppsala. Intill sista timmarna läste han såväl ignatiansk spiritualitet som dagstidningar och bad böner från appar i mobilen. Detta visar på hans engagemang, tro och livsglädje.

Fru Brita kommer från Rättvik, där hon växte upp i Klockargården, numera stiftsgårdens huvudbyggnad. De gifte sig i Rättviks kyrka midsommardagen 1954 och fick ett långt och innehållsrikt liv tillsammans. Stig älskade sin familj, sitt kära sommarställe i Källa på Öland och inte minst naturen. Här kunde de båda få njuta av promenader och cykelturer.

Mitt i saknaden och sorgen ser vi tillbaka med stor tacksamhet för alla år som vi fick ha vår far i livet. Må han vila i frid, vi är tacksamma för allt.

Lennart, Birgitta, Mats och Kerstin