Minnesord över Paul Grattidge

Familj Artikeln publicerades

Paul Grattidge, Oknö, har lämnat oss i en ålder av 79 år.

Paul Grattidge blev 79 år.
Foto: Privat
Paul Grattidge blev 79 år.

Ibland är ödet oblitt. Paul och Kathe promenerar i skogen med hundvalpen. Plötsligt och oväntat inträffar döden.

Paul var vår mycket uppskattade anestesikollega under 25 år i Oskarshamn, med några avbrott, i exempelvis Jeddah, Saudiarabien i två år med familjen på 1980-talet.

Paul föddes 1939 i Ewell, söder om London. Efter kriget flyttade familjen till Skottland. Paul gick i privatskolor och senare på den välrenommerade internatskolan Gordonstoun. Därefter följde läkarutbildning vid Westminster Medical School i London och efter ett frivilligt år med grundforskning var han färdig 1964. Det var vanligt att man sökte sig ut för att tjänstgöra i någon av kolonierna och Paul valde Nassau. Bahamas. Efter tre år erhöll han anestesidiplom och anestesiolog eller narkosläkare blev hans profession.

1969 flyttar Paul till Köpenhamn för specialistexamen vid Anestesiologi Centre. Paul tjänstgör bland annat på Sundby Hospital på Amager där han träffar Kathe, sin blivande hustru, sommaren 1970. Första halvåret 1971 följer ett vikariat i Mombasa, Kenya, som blir en fin upplevelse för dem. Samma år arbetar de en kort tid i Linköping, Kathes hemstad, och gifter sig där. Nästa destination blir Ontario i Kanada med Sibirienklimat. Under detta år, 1972, föds dottern Rebecka. Tankar på att emigrera överges och de återvänder till Lund. Gordon föds där 1974. I Oskarshamn arbetar då Kerstin Naidu (numera Sjöswärd) som enda anestesiolog. Paul och Kerstin har mötts som arbetskamrater i Lund och 1975 flyttar Paul med familj hit. Familjen Grattidges bopålar har stått här sedan dess, tills de för några år sedan flyttade till Oknö.

Paul vistades gärna i naturen med häst eller hund. Familjen var han mycket mån om och inte minst engagerade han sig för de fem barnbarnen. Resor var ett annat intresse liksom släktforskning och Kalmar Senioruniversitet.

Paul var i bästa mening engelsman, ”English you know”. En person med hög integritet och en finstämd humor. Han hade ett lugn som smittade av sig i situationer där det var lätt att hissa upp sig. Om det uppstod konflikter, vilket inte är så särskilt märkligt, så var det nog aldrig Paul som var orsaken. Han kunde dock skarpt markera och vår respekt för honom var stor, liksom med stor sannolikhet hos både arbetsgivaren och politiker. Hans samarbete med personalen var föredömligt och Kathe har berättat att han ansåg sig ha en kompetent engagerad stab av medarbetare som han trivdes med.

Våra tankar går nu till Pauls kära, hustrun Kathe, dottern Rebecka och sonen Gordon med familjer samt hans syster Jill.

Kollegerna under Pauls tid i Oskarshamn

genom Åke Henning