Minnesord över Lars-Erik Larsson

Familj Artikeln publicerades
Lars-Erik Larsson blev 80 år.
Foto: Arkivfoto
Lars-Erik Larsson blev 80 år.

Lars-Erik Larsson – en viktig kulturprofil i Nybro – har lämnat oss i en ålder av 80 år.

Lars-Eriks insats för ortens kulturliv och kulturföreningar kan inte överskattas.

Hans intresse för kultur hade många dimensioner. Innehållsmässigt i form av teater/drama, film, dans, bildkonst och musik. I praktiskt utförande visade det sig i hans breda intresse och respekt för såväl amatörer som professionella kulturinsatser.

Alla som varit elever i kommunens grundskolor under de senaste 25–30 åren har Lars-Erik att tacka för att de fått se teater och film av hög kvalitet. Under många år var det han som valde ut och organiserade visningarna. Ingen teater eller film kom eleverna tillgodo av en slump, allt var noga värderat genom Lars-Eriks sinne för kvalitet, skolans uppdrag och elevernas intresse i nuet.

Lars-Erik verkade oftast i det tysta, i bakgrunden och var sällan den som tog till hårda eller stora ord. Hans ingång i diskussionen var oftast att ”det här kan vi göra om vi hjälps åt” och den inställningen har hjälpt många kulturföreningar i Nybro att överleva.

Det är ett tecken i tiden att Lars-Eriks kollega, i såväl yrkes- som kulturlivet, Dick Mård, samtidigt lämnat oss. Vi har på det sättet minst två viktiga förebilder för det sanna ideella engagemanget för vårt kulturliv.

Jag är tacksam för Lars-Eriks stora och osjälviska insats för kulturlivet i Nybro!

Jan Lagerqvist