Minnesord över Ivar Karlsson

Familj Artikeln publicerades

Ivar i Duvemåla, Ivar Karlsson, från Emmaboda, har gått ur tiden i en ålder av 87 år. Närmast sörjande är hustrun Aino och sönerna Jan-Erik, med familj, Bennett och Christer.

Eldsjälen Ivar i Duvemåla kom att bli en del av det offentliga Algutsboda, en del av det offentliga Emmaboda och inte nog med det. Genom sina insatser - vid sidan av Vilhelm Moberg, genom utvandrareposet, för att Duvemåla skulle bli en turistattraktion - kom Ivar i Duvemåla, menar jag, till och med att bli en del av det offentliga Småland.

Jag lärde känna Ivar i Vilhelm Moberg-sällskapet där vi möttes under många år. För mig är det en gåva att ha fått lära känna och bli nära vän med denne timide, godhjärtade, sprudlande och kreative man.

Kommen från Lessebo och som Vilhelm Moberg-vän hade jag i många år för vana att när jag gästade hemorten göra en Moberg-runda. En åktur i Vilhelm Mobergs fotspår genom Ljuder till Åkerby vägskäl och därifrån via skolan och minnesstenen i Moshultamåla till Ivars Duvemåla. Ivar var då i regel på plats, ivrigt och ytterst kunnigt berättande och guidande. Hans insatser har också givit eftermäle i form av statyn föreställande Kristina i Duvemåla, påfallande lik Helen Sjöholm, och en cafébyggnad sponsrad av Benny Andersson. Detsamma gäller bysten av Vilhelm Moberg i Moshultamåla.

Vi har genom åren hållit tät kontakt. Sedan Ivar för något år sedan drabbades av stroke och försämrad talförmåga, har det skett med sonen Jan-Eriks hjälp, genom telefonsamtal, möten och kontinuerlig brevväxling. Utöver det Mobergiana och livet, också om fotboll på Gunnar Nordahls tid.

Jag kunde förära Ivar fotbollsrim jag gjort om spelare från den tiden inklusive lirarna i Kalmar FF:s första allsvenska lag. Otaliga är de artiklar ur olika tidningar som Ivar i sin tur har sänt mig. Tala om jul- och kärleksbrev! Bådas fotbollsintresse väcktes nog på allvar i just Emmaboda, på Idrottens dag i juni 1948. Europas då kanske bästa lag IFK Norrköping, med legendarer som Emmabodasönerna Masse och Mulle Holmqvist, bröderna Nordahl, Nils Liedholm, Bian Rosengren och Torsten Lindberg, i lilla Emmaboda. Ivar och jag var där, plus 5 000 andra åskådare, och Ivar fick alla stjärnspelares autografer.

För några år sedan förärade mig vännen Ivar sitt autografblock. En klenod och verkligen en kärlekens gåva. Bekräftat av den sista hälsning jag fick från Ivar för blott en kort tid sedan, förmedlad av sonen Jan Erik.

Olle Dahlin