Minnesord över Inger Jägerbrink

Familj Artikeln publicerades

Hembygdsvännen Inger Jägerbrink, Trekanten, har lämnat oss i adventstid år 2018. Hon blev 79 år.

Inger Jägerbrink blev 79 år.
Inger Jägerbrink blev 79 år.

Inger Jägerbrink en av de mest omtänksamma och osjälviska personer som jag mött i livet. Inger fanns till för alla, man, barn, barnbarn, syskon, släkt och alla vänner. Ingers förmåga och egenskap att möta alla människor, ung som gammal, med respekt och lyssnade gjorde alla dessa möten viktiga.

Mitt första möte med Inger och Åke var när Ljungby hembygdsförening uppförde sina historiska sommarteatrar på olika platser i vår socken. Inger i elegant mörkgrön sidenklänning med spets, gestaltande prostinnan Brita Emerentia Bäckerström där de historiska vingslagen från 1700-talets Ljungby, berörde publiken med sitt innehåll av både glädje och allvar.

Ingers engagemang i människor och samhället var genuint äkta och omfattande. Svenska kyrkan – församlingen, Röda korset, Träffpunkten i Trekanten och Ljungby hembygdsförening är några av de som fick åtnjuta Ingers generositet med gåvor och ideellt arbete. Många hundratals bullar och kakor har bakats av Inger och skänkts till evenemang under många decennier. Lotterivinster, bakade, virkade, stickade, vävda, broderade, sydda, gjutna… listan kan göras hur lång som helst för Ingers händer var i ständigt skapande.

Ingers intresse att brodera och sy kommer för alltid att vara ett bestående minne i vår familj. När vårt första barnbarn föddes så kom vi att tala om dop. Jag berättade då att min syster Berith sytt dopminnen till våra barn. ”Oh”, sa Inger, ”det gör jag gärna om du vill”. Alla våra fem barnbarn har fått ett vackert personligt dopminne broderat av Inger.

I Ljungby hembygdsförening kommer Ingers minne alltid leva starkt. Ständiga möten med föremål, bilder och aktiviteter bär Inger och Åkes signum. Skänkta föremål, bilder och pärmar med tidningsurklipp om Ljungby hembygdsförening och aktiviteter som Mörerundan, teaterföreställningar, sommarutställningar i Sockenmagasinet, skördemarknader, grötfest, tidsresor med skolbarnen plus alla möten i föreningen under flera årtionden.

Inger hade ett stort intresse för blommor som tog sig uttryck i en altan fylld av växter. Särskilt minns jag den stora, vackra, rosa pelargonen som hänförde med alla sina blommor. Ett hem med stor gästfrihet där kaffe med hembakat alltid serverades. Många innehållsrika samtal blir nu till minnen som vi bär med oss och tar fram då och då.

Våra tankar går till Åke som mist sin livskamrat, Ulrika och Helena med familjer som saknar sin mamma, svärmor och mormor.

Nu har telefonen tystnat och jag kommer aldrig få höra Ingers röst igen. Senast i lördags talades vi vid och inte kunde jag då ana att det skulle bli den sista gången. Med tacksamhet minns jag Inger som en kär vän full av nyfikenhet på livet.

I Ljungby hembygdsförening bevara vi i tacksamhet minnet av hembygdsvännen Inger Jägerbrink och minns med glädje alla våra stunder tillsammans i stort som i smått.

Lisbeth Svensson, ordförande i Ljungby hembygdsförening