Minnesord över Göran Morsing

Familj Artikeln publicerades
Göran Morsing blev 83 år.
Göran Morsing blev 83 år.

Efter en tids sjukdom har förre stadsarkitekten Göran Morsing, Källeholm, Läckeby, stilla somnat in i en ålder av 83 år. Närmast sörjande är sönerna Fredrik och Kristian med familjer och systern Barbro med familj.

Göran Morsing föddes en varm dag i juli då det surrade av liv i de blommande lindarna i Källeholms vackra trädgårdspark och han slutade sina dagar när de tidigaste flyttfåglarna började hitta tillbaka. In till sista andetag fick han vara på sitt älskade Källeholm. Detta speciella släktställe som gått i arv i flera generationer och där två generationer konstnärer – Görans far, Leopold Morsing och storebror Ivar Morsing – levt och verkat. Görans farfar, Gustaf Napoleon Morsing, flyttade till Källeholm 1893 med sin familj från Uppsala. Han var major i väg- och vattenbyggnadskåren och styrde över byggandet av järnvägen Kalmar–Berga och Kalmar–Torsås.

Göran utbildade sig till arkitekt vid Kungliga tekniska högskolan och det var i huvudstaden som han träffade fröken Ragnhild Liljenroth. Tycke uppstod och i april 1964 gifte de sig i Oscarskyrkan i Stockholm.

En första anställning blev som planarkitekt i Kalmar under stadsarkitekten Nils Carlgren. Göran tog starkt intryck av honom i bevarandet av Kvarnholmen och dess gamla bebyggelse. Under hela sin yrkesutövning arbetade Göran hellre för bevarande än för rivning. Som stadsarkitekt i Sölvesborg fick han än mer känsla för hur viktigt det var att bevara och renovera gammal bebyggelse. Familjen bodde i Blekinge men höll nära kontakt med hembygden och Källeholm. När tjänsten som stadsarkitekt i Nybro utlystes, tyckte Ragnhild som genom sin mamma Maja, född Haggren, hade rötter och släkt kvar i Nybro, att Göran skulle söka tjänsten.

Hela 23 år blev det som stadsarkitekt i Nybro. Ingen har haft den posten längre än honom. Och mycket hände under dessa år. Planeringen av nya kommunhuset Balder var igång och bland annat drev Göran igenom att Ljungdahlshuset skulle bevaras och bli bostäder istället för att rivas. Gamla glasbruksområdet i Pukeberg arbetade han också för att det skulle bevaras.

Djur och natur har alltid legat Göran varmt om hjärtat. I många år tog arbetet som ”fårabonde” vid när han kom hem efter kontorsarbetet i Nybro. Som mest hade Göran och Ragnhild 29 tackor att ta hand om. Efter pensionering 1999 blev det tid för ännu mer arbete och engagemang i släkthuset och stora trädgården med odlingar och renoveringsarbete enligt gamla metoder.

Efter tio år som pensionär rycktes hustrun Ragnhild, 73 år gammal, från honom.

Som bäst mådde nog Göran vid eftermiddagskoppen, efter en dags arbete i trädgården. Kanske allra bäst om sönerna var på besök och samtalen kretsade kring politik och samhällsklimat, trädgårdsskötsel eller mat och dryck. Göran var en superb kock med egen gravlax på återkommande meny.

Familjen genom Maria Morsing