Minnesord över Conny Brehmer

Familj Artikeln publicerades

Fotografen Conny Brehmer, Blomstermåla, har avlidit efter en kort tids sjukdom närmare 80 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Berit och barnen Yvonne och Christer med familjer samt brodern Gunnar i Linköping.

Conny Brehmer.
Conny Brehmer.

Direkt efter avslutad skolgång, 15 år gammal, anställdes han vid Blomstermåla Rörledningsaffär. Där blev han kvar i 17 år.

Conny har alltid varit mycket intresserad av fotografering och sin första enkla kamera köpte han tidigt av kemikaliehandlaren på orten. Det andra stora intresset var naturen. Dessa båda intressen förenade han genom att hålla kurser i naturfotografering. 1969 slutade han som rörläggare och ägnade sig på heltid åt fotografering. Tillsammans med hustrun drev han affären Foto Centrum i Blomstermåla. På så sätt fick han tillfälle att utnyttja såväl sin tekniska begåvning som sin konstnärstalang. Hans farfar var nämligen en duktig tecknare.

Efter några år hade affärsverksamheten expanderat så mycket att ett större hus mitt i samhället köptes in. Det var betydligt bättre anpassat för verksamheten med ateljé, mörkrum, kontor och lager. Då kunde även sortimentet utökas med fler kameror och fototillbehör samt klockor, skivor och musikanläggningar.

Nu hade den lilla kameran bytts ut mot några Hasselbladare. Just fotografering var förstås en stor del av Connys verksamhet. Det rörde sig mycket om brudpar och barn samt dessutom reklam- och industrifotografering. Många är också de konfirmandgrupper och skolklasser i östra Småland som under årens lopp förevigats. På eget bevåg började Conny dessutom fotografera artister och dansband som uppträtt på Folkets hus genom åren. Det har med tiden blivit en samling på drygt 300 bilder, som visas på Folkets hus. Detta kulturarv har också utvecklats till en vandringsutställning som pågår runt om i landet.

Förutom fotografering var Conny mycket idrottsintresserad och deltog flitigt i åtskilliga motionslopp. Han har även sysslat med pistolskytte och varit hemvärnsman. Hans tekniska kunnande resulterade också i ett stort motorcykelintresse. På 1950-talet tävlade han i motorcross och senare i enduro. Han var i alla år medlem i Målilla Motorklubb. Intresset för tävlingsmotorcyklar, främst speedway, har alltid varit stort

Conny hade ett genuint betydande intresse för sin hembygd. Han tog ofta tillfället i akt att reprofotografera äldre bilder från Blomstermåla med omgivning. Dessa tillsammans med egna dokumentärfoton kom att utgöra en verklig kulturskatt. Han funderade i många år på att göra någon form av skriftlig dokumentation av dem. Tillsammans började vi därför för två år sedan göra en bok med äldre och nytagna bilder som grund – Blomstermåla i bilder. Som väl var fick Conny se boken i färdigt skick. Den fick mycket positiv kritik och första upplagan såldes slut på två dagar. ”Mycket har jag varit med om, men denna enorma uppskattning trodde jag aldrig det skulle bli”, sa Conny.

Björn Edman