Minnesord över Carl Johan Lokrantz

Familj Artikeln publicerades

Carl Johan Lokrantz, Mörtfors, har avlidit i en ålder av 72 år.

Carl Johan föddes i byn Mörtfors fredssommaren 1945, yngst i en syskonskara om fyra. Fadern Jonas var veterinär och modern Ellen ansvarade för hemmet. Efter grundskola följde studier vid Göteborgs Tekniska Institut. Det var också under dessa år Carl Johan träffade Seija som han senare gifte sig med. Efter några år i Göteborg och anställning som konstruktör vid Volvo gick flyttlasset hem till barndomens Mörtfors och en anställning vid båtbyggaren Storebro i Västervik.

I början av 1980-talet blev Wirums Säteri Carl Johans arbetsplats i mer än 20 år fram till sin pensionering. Arbetet på Wirum passade Carl Johan perfekt. Genom gårdens många olika verksamheter fick han utlopp för sin kreativitet och uppfinningsrikedom. Han ställde alltid upp och fann sann njutning i att med akademisk touch och känsla för estetik göra alltifrån byggnadskonstruktioner till att laga saker som ständigt går sönder i ett lantbruk.

Carl Johan var en mycket omtyckt kollega som aldrig talade illa om någon. Fast varma sommardagar kunde jobbet bli tungt – Carl Johan vägrade nämligen konsekvent att bära kortbyxor. Han var proper i både kropp och själ.

I mitten av 1980-talet kom pensionatet i Mörtfors ut till försäljning. Tillsammans med några vänner bestämde Carl Johan sig för att köpa byggnaden och de tillhörande vackra 1700-talstorpen. Det slutade med att Carl Johan och Seija började driva café-, restaurang- och hotellverksamhet på pensionatet som därmed återuppstod och tillsammans byggde Seija och Carl Johan upp en stor del av den grund på vilken den unika gemenskapen mellan människor i Mörtfors vilar. Inte minst byggde byns ungdomar livslånga relationer genom alla tokiga upptåg på pensionatet – allt under Seija och Carl Johans vingar.

Carl Johans engagemang för Mörtfors med omnejd stannar inte där. Mörtfors är en by med stor vi-fixar-det-själva-känsla och drivande i detta var Carl Johan som hade ett finger med i de flesta av byns alla föreningar. Carl Johan såg till att saker och ting fungerade. Varmt om hjärtat låg Marströmmens Laxfiske där Carl Johan var ordförande i många år och engagerad i att bland annat etablera ett fint öringkläckeri.

Carl Johan hade alltid något roligt att säga. Han var empatisk, intelligent, seriös och samtidigt full av humor. Han gav ofta en dråplig kommentar som tog udden av allvaret. Men så svek hälsan och en vacker söndag i januari lämnade Carl Johan jordelivet. Ett tunt snötäcke gnistrade vackert i solen den dagen. Tyst under Marströmmens tunna istäcke simmade en och annan av Carl Johans glänsande havsöringar. Carl Johan är djupt saknad av hustrun Seija, dottern Maria och sonen Johannes med familjer, övrig släkt och många vänner.

Erik Ciardi och Adam Dahlberg