Minnesord över Bengt Johansson

Familj Artikeln publicerades

Bengt Johansson, Emmaboda, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 90 år.

De som är intresserade av att gå till sina rötter i Algutsboda och Ljuder socknar och av Vilhelm Mobergs författarskap kunde inte få bättre följeslagare än Bengt Johansson.

Ett långt liv, till största delen som bygdeskrivare som han själv kallade sig, stark hembygdskärlek och en enastående personkännedom gjorde Bengt till ett levande hembygdslexikon. Bengt hade ju träffat Moberg många gånger, i regel för att rapportera i Barometern. Trots Mobergs stora erfarenheter av journalistyrket var han stundom otillgänglig och Bengt fick se prov på dennes inte alltid goda humör.

Vi inledde vår årliga vandring år 1990, då även med framlidne Rune Tennesmed och Allan Warme, den senare ett gränsfall, bördig från Madesjö!

Under de första åren gick vi en rejäl sträcka i taget längs Utvandrarleden för att sedan göra olika nedslag i hembygden, oftast med någon anknytning till Mobergs böcker.

Bengt kände till både väg och genväg och platsernas betydelse. Inte sällan hade han arrangerat med någon av sina många vänner så att vi blev bjudna på kaffe, ibland till och med på de godaste kringlor! Rätt snart blev upplägget att vi inledde med läsning vid Mobergstenen i Moshultamåla och avslutade i Algutsboda kyrka, varvid prästsonen Lage sjöng Den blomstertid nu kommer och/eller I denna ljuva sommartid.

Vår känsla för hembygden har vuxit sig allt starkare under alla dessa år ackompanjerad av den blide och vänlige Bengt vars kunskapsbank alltid gick att ösa ur.

I år förestår vår 30:e vandring, den blir nu utan vännen Bengt. Vi känner stor glädje och tacksamhet för allt vi fått uppleva tillsammans. Bengt fattas oss!

Claes-Göran Nilsson

Lage Olsson

Kenneth Ottosson

Bengt Runemo

Morgan Tennesmed

Roberth Tennesmed

Carl-Henric Åfors