Minnesord över Asta Nilsson

Familj Artikeln publicerades

I en ålder av 82 år har Asta Nilsson, Persnäs, norra Öland, avlidit.

"Här är fagra sommarlandet, vindarnas och solens ö..." Så inledde officiant Eva Solid begravningsgudstjänsten över Asta Nilsson Trosnäs, Persnäs. Precis den stämningen känner jag, när jag tänker på Asta – här är fagra sommarlandet.

När jag och min familj kom till Trosnäs på 1970-talet som sommarölänningar mottogs vi med öppen famn av Asta och Nils-Bertil, som då var aktiva lantbrukare på sin gård i Trosnäs. Och aktiva är bara förnamnet på detta radarpar. Hos dem kunde man köpa pinfärska grönsaker och förstås annat producerat på gården – potatis, lök, blommor, ägg – och "riktig" mjölk.

Astas kokkonst är ju världsberömd på hela norra Öland och den fick vi njuta av på många olika sätt bland annat på de fester hon var med och anordnade. Aldrig glömmer vi ålagillena i augustikvällar med både inkokta och stekta läckerheter och påskkalasen i Lilla Horn för att nämna några. Det hände, att vi var strandsatta någon gång, när gäster kommit oanmälda. Då blev Astas frys räddningen. Och vad kunde vara godare att bjuda gäster på Öland på än hennes ostkaka!

Asta var med på en körresa en gång och hon och jag skulle handla godis på färjan Helsingborg-Helsingør. Hon omvandlade de flesta godsakerna till ingredienser eller tillbehör till olika efterrätter! Sådan var hon som matkreatör, ständigt nya idéer och kombinationer. Jag var så imponerad!

I fagra sommarlandet Öland kommer Asta alltid att ha en stor del i min familjs hjärta – hennes omtänksamhet, generositet och värme. Vi minns Asta med stor glädje och sänder samtidigt våra tankar till Nils-Bertil.

Inger Sundbom, Trosnäs