Marianne Jönsson

Sigrid Fredriksson ordförande Margit Friberg-sällskapet Artikeln publicerades

Marianne Jönsson, Seby, Margit Friberg-sällskapets grundare har som tidigare meddelats gått ur tiden. Hon blev 83 år.

Marianne var ölänning med stort Ö. Född, uppvuxen och verksam på Öland var hon livet igenom som en ambassadör för Öland i olika sammanhang. Hon kunde Ölands historia, dess natur, traditioner och livsvillkor. Som gammal lärare kunde hon också i olika sammanhang förmedla sin kunskap och omtanke om ön.

Marianne fann en själsfrände i Margit Friberg. Hon följde hennes författarskap och berättade hur hon redan som tonåring sträckläste böckerna och hur hon sedan som vuxen såg det kulturarv Margit Friberg lämnat efter sig genom de tio romanerna om Öland. Hur förvalta detta? Marianne föreläste om böckerna i olika sammanhang, det var inte personen, författaren, Margit Friberg hon ville framhålla. De kände inte ens varandra. Nej, det var berättelsen om Öland som skulle bevaras. “Vi kanske skulle bilda ett sällskap, Som de gjort med Vilhelm Moberg” sa hon en gång och så blev det. 2002 bildades Margit Friberg-sällskapet genom Mariannes försorg. Jag fick glädjen att ta över som ordförande så småningom när Marianne hade nya kulturarvsprojekt att måna om, och det var bara att gå vidare på hennes upptrampade stigar. Bokutgivningar, medlemskvällar, föreläsningar och annat. Alltid seriöst och välbesökt.

Jag minns särskilt en av de första medlemskvällarna i Lillstugan på Folkhögskolan. Det handlade om sjöfarten i Margit Fribergs böcker. Marianne var tveksam till om det skulle intressera så många men ölänningarna kom i stora skaror och jag delade bullarna på mitten till kaffet så att alla skulle få. Det gillade inte Marianne riktigt, vi skulle ha haft så det räckte. Men glad var hon över intresset och tacksamma är vi i sällskapet för hennes insats.