Mari-Anne Gustafson

Familj Artikeln publicerades

Vår kära lilla mamma Mari-Anne Gustafson, 84 år gammal, boende i Kalmar lämnade oss hastigt i våras. Mari-Anne Waltersson föddes 1933 i Kalmar.

Mari-Anne Gustafson blev 84 år gammal.
Mari-Anne Gustafson blev 84 år gammal.

Hon växte upp på föräldrarnas gård i Ingelsryd, Kristvalla socken. Dotter till sågverksägaren och lantbrukaren Valter Carlsson och hans hustru Ruth, född Andersson. De första skolåren gick Mari-Anne i Kristvallabrunns folkskola. Hemmet med mamma Ruth i spetsen var varmt och harmoniskt. När Mari-Anne var 10 år gammal flyttade hon för skolgång till Kalmar och bodde hos sin mormor Hillevi och moster Ragnhild. På helgerna åkte hon tillbaka till Ingelsryd och mamma och pappa.

Mari-Anne studerade på Läroverket i Kalmar, nuvarande Stagneliusskolan och så småningom även på Reallinjen (Naturvetenskaplig linje) på gymnasiet. Under gymnasietiden lärde Mari-Anne känna väninnan Siw Johansson (gift Auster). Siw och Mari-Anne tillbringade många kvällar i den så kallade frivillig-slöjden och här upptäckte hon tillsammans med Siw att naturvetenskapliga studier inte var hennes melodi. Båda lämnade gymnasiet efter ett år och började istället studier vid Mariannelunds Hushållsskola. Detta blev starten på ett långt liv med mat, barn och hushåll som tema. Studierna i Mariannelund var roliga och lyckliga fyllda med hushållsarbete och barnavård. Mari-Anne hade funnit sin livsuppgift!

År 1954 gick mamma Ruth bort alldeles för tidigt när Mari-Anne bara var 21 år gammal. Hon klarade dock detta bra, stark och praktisk som hon var. Efter praktik på en stor går i Skåne samt en officersfamilj i Stockholm blev Mari-Anne antagen till Seminariet i Göteborg där hon kom att utbilda sig till skolkökslärarinna. Hon avlade examen och fick sitt första arbete i Nybro som hushållslärare på Paradisskolan.

År 1960, 27 år gammal ingick hon äktenskap med Nils-Olof Gustafson. Nils-Olof arbetade med försäljning på Ljungdahls kuvertfabrik i Nybro och de unga tu bosatte sig i en lägenhet på Stora Nygatan i centrala Nybro. I Nybro föddes barnen, Anna 1962, Mats 1965 och Erik 1969. År 1967 flyttade den unga familjen till Strandvägen 13 och en nybyggd och arkitektritad villa. Mari-Anne arbetade på Paradisskolan och sommarloven tillbringade hon och familjen i sommarstugan på Drag, Kalmar. Mari-Anne och Nils-Olof trivdes på Drag - nära naturen med frihet och vattensporter, fiske och utflykter till närliggande öar. År 1993 gick maken Nils-Olof bort efter en kort tids sjukdom.

Mari-Anne fortsatte att arbeta men gick efter några år i pension från sitt arbete vid Paradisskolan. Så småningom införskaffades en lägenhet i Kalmarsundsparken där Mari-Anne tillbringade några år som pensionär. Under pensionärstiden var Mari-Anne mycket aktiv i som värdinna i SPF. Hon höll och ledde också matlagningskurser vid Pensionärsuniversitetet. Speciellt tyckte hon om arbetet med "Matakademin" i Bjursnäs bygdegård, söder om Kalmar där hon fick många goda vänner. Mari-Anne hade också flera hobbies, bland annat näverslöjd och vävning. Hennes allra största intresse, som gick som en röd tråd genom hela livet, var dock matlagning och bakning. Hon läste böcker och intresserade sig för hälsosam mat. Mari-Anne och Nils-Olofs hem var alltid öppet och varmt och många är de goda vänner och släktingar som kan vittna om Mari-Annes gästvänlighet och släktkärlek. Somrar, jular och andra högtider var det alltid kalas både i Nybro och på Drag. Hon älskade att arbeta och vara i full fart med mat och gäster.

Under Mari-Annes sista år blev hennes liv lugnare, vilket hon inte uppskattade. Hon saknade farten och fläkten. När Mari-Anne fyllde 80 hade hon ett stort kalas för både släkt och vänner på Drag. Den riktigt stora glädjen under de sista åren var barnbarnen Sofie, Axel, Carl Gustaf, Hampus och Sverre som alltid fanns i hennes tankar och hjärta. Typiska ordspråk som Mari-Anne ofta använde var: "Allting ordnar sig" eller “Man kan det man vill”. Det var så hon var – alltid positiv, praktisk, glad och full av framåtanda.

Mari-Anne var en person som sa Ja till livet, alltid aktiv och unik. Vi tackar för alla fina år tillsammans med dig mamma, för all din omsorg, kärlek och energi som vi nu bär med oss. Vi önskar att du nu vilar i frid. Begravningen ägde rum i Åby Kyrka den 13 april. Ett stort tack till Mattias Redegard, officiant samt ett varmt tack till alla som tänkte på mamma i samband med hennes bortgång.

Anna, Mats och Erik