Karl Steensland

Familj Artikeln publicerades

Vår gode vän Karl Steensland har avlidit i Kalmar den 24 juni.

Två veckor innan Karls bortgång hade vi ett starkt och minnesvärt firande av hans 60-årsdag i Oslo tillsammans med hans älskade Marie, som varit ett ovärderligt stöd och en stor glädje för honom de senaste åren.

Vi träffades på medicinstudiet i Oslo 1980. Karl var lätt att lära känna och rolig att vara tillsammans med, diskussionsglad och till tider provocerande som han var. Vi bildade matklubben Gastritt, som blev en ram runt nära vänskap med matlagning, ivriga diskussioner, glädje kring gamla och nya anekdoter och jubileumsresor till Europas bästa vindistrikt.

Efter sin första tjänst på Rjukan sjukhus i födelseorten Haugesund flyttade Karl till Havøysund i Finnmark i norra Norge. Det var läkarbrist och begränsade möjligheter för kollegialt stöd för en ung doktor, men Karl tog utmaningen med rak arm. Han hade stor glädje av kontakten han fick med lokalsamhället och uppskattade unika naturupplevelser, inklusive långa och tidvis tuffa turer i läkarbåten Medicus.

Kärleken till en svensk sköterska ledde honom till Kalmar 1990, där han specialiserade sig inom öron, näsa och hals. Bihålekirurgi blev hans specialfält, men han blev också engagerad i ledning och utveckling av sjukvården. Detta ledde honom till tjänsten som klinikchef på Öronkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar, där han hade järnkoll på kvalitet, patientlistor och ekonomi under en period av tio år. Han var upptagen med att rekrytera och utveckla nya talanger och var även mycket uppskattad som handledare för utbildningskandidaterna och även som mentor för några av sina kollegor.

För fyra år sedan blev han erbjuden anställning som överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, vilket var ett stort erkännande av hans kompetens som en mycket duktig operatör. Han fick även möjlighet att resa som instruktör på kurser inom bihålekirurgi i Storbritannien och USA.

Om Karl haft ett motto i livet hade det varit ”det är inga problem!”. Han sa det ofta och uttryckte sin optimism och vigör. Vi sörjer förlusten av en fantastisk vän och sänder varmaste tankar till döttrarna Ingrid och Hedvig och till hans käraste Marie.

Øystein Mæland

Sverre Sand

Jan Erik Jakobsen

Jan Erik Madsen

Elvind Thuve

Frode Jahnsen