"Jag växlar mellan humor och musik"

Jubilaren Artikeln publicerades

I 20 år har Thomas Järvheden verkat som stå upp-komiker. Ett sätt att hålla energin uppe är att låta musiken få en större plats. Nu är han aktuell med showen Bra mkt sämre och till hösten gör han huvudrollen i musikalen Annie.

Komikern och musikern Thomas Järvheden fyller 45 år. Med sina tjugo år i branschen räknas han till det äldre gardet. ”Det kan komma nya unga heta komiker, men de leker inte bort en gammal veteran”, säger Thomas Järvheden.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Komikern och musikern Thomas Järvheden fyller 45 år. Med sina tjugo år i branschen räknas han till det äldre gardet. ”Det kan komma nya unga heta komiker, men de leker inte bort en gammal veteran”, säger Thomas Järvheden.

Sedan Thomas Järvheden var 25 år har han försörjt sig som stå upp-komiker. Då var det det enda och det roligaste han kunde komma på att göra. Att vissa föreställningar låg långt utanför stan och publiken var ganska så ointresserad av en okänd humorkille spelade ingen roll.

– Det är nog ett råd som jag vill ge till dem som vill börja med det här – gör det för att det är kul. Om du börjar för att du tror att det ska bli ditt jobb så är det nog fel. Det tar många år innan man kan leva på det, om det ens går.

Hur stort är stand up i dag, skulle du säga?

– Det finns fler klubbar och komiker än någonsin tidigare. Men det mesta finns inte i det offentliga ljuset – på tv. Ändå pågår det hela tiden på gräsrotsnivå. Det är stand up varenda kväll runt om i landet. Nu finns också olika inriktningar – politik, raw, akademisk och så vidare. Den nya generationen verkar i podcasts, på youtube, något som den breda och medelålders publiken kanske inte märker så mycket av.

Samtidigt finns det äldre gardet kvar, påpekar han – bland dem Lennie Norman, Adde Malmberg, Babben Larsson med flera, vilket han själv numera också tillhör med sina tjugo år i branschen.

– Ja, jag brukar skoja om det ibland. Utan att jag tänkt på det har jag gått och blivit Lennie Norman – en person som alltid funnits. Men det är inget dåligt. Stand up-comedy är ju ett hantverk som tar många år att förfina. Det kan komma nya unga heta komiker, men de leker inte bort en gammal veteran. Allt handlar ju om att få publiken att skratta.

Fortfarande tycker han att det är väldigt roligt. Men för att orka fortsätta måste man hela tiden utvecklas, säger han. I hans fall har det inneburit att skämten gått från att handla om ungdomsårens singelliv till ett liv med barn och fru och trädgård. Ett annat sätt att hushålla med kraften och idéerna är att köra med växelbruk.

– Jag växlar mellan att skriva humor och att skriva musik. För om jag bara öser och öser ur samma kar blir det till slut tomt.

I senaste showen Bra mkt sämre som just nu går både i Stockholm och i Göteborg har också sången fått ta lite mer plats. Precis som i tv-programmet Så mycket bättre är det andras låtar som är i fokus.

– Men jag gör låtarna roliga och sjukare. Det är kul. Jag har lagt ned mycket energi på showen och för första gången att har jag tagit regihjälp, av Babben Larsson. Det har varit utvecklande att få ett annat proffs tränade öga.

Musiken är inget nytt inslag i Thomas Järvhedens liv. Under åren har han släppt flera album. Redan som femåring började han spela piano. Efter gymnasiet gick han på Stockholms musikkonservatorium. Förra året musikaldebuterade han i De Trumpna fruarna och i höst gör han rollen som Mr Warbucks i Eva Rydbergs musikal Annie.

Att blanda musik med humor är en utveckling han tror starkt på. Inte minst för att hans egna låtar faktiskt gått så bra.

– Många lyssnar på min musik och då blir jag sugen på att göra mer. Jag skriver mestadels humorlåtar – ofta i medvetet klyschig glad-dansbandstil med texter som spårar ur.

– Jag har också vuxit upp med förebilder som Robert Broberg, Björn Skifs och andra mångsysslare och kan inte heller låta bli att skriva lite allvarligare låtar som jag gett ut under pseudonym – Kärvheten. Det är svårt att få grepp om mig.

Men än så länge är det humorn, att få andra att skratta, som driver. Vad det kommer ifrån har han funderat lite över. Han säger att han från början trodde att han mer eller mindre bara halkat in på ett bananskal, men att det visat sig att draget finns i familjen.

– Jag har varit omgiven av sådana människor under hela min barndom. Min morbror skrev roliga snapsvisor och var med i studentspex, min pappa, farfar och farbror har alltid ordvitsat. Förra året fick jag höra att min morfar, som jag aldrig träffat, jammade med Povel Ramel när de var unga. Det var kul att höra.

Thomas Järvheden växlar mellan att skriva humor och att skriva musik.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Thomas Järvheden växlar mellan att skriva humor och att skriva musik. "Öser jag bara ur samma kar blir det till slut tomt", säger han.

45 år

Thomas Järvheden

Fyller: 45 år den 19 juni.

Bor: Hus i Sollentuna.

Familj: Frun Therese och döttrarna Tuva, 16, Holly, 5 och Penny, 2 år.

Gör: Komiker och musiker.

Aktuell: Med showen ”Bra mkt sämre” som går på Scalateatern i Stockholm och Bio Roy i Göteborg.

Om att fylla 45 år: ”För varje födelsedag bryr jag mig lite mindre. Den enda faktiska skillnaden är att jag får ställa upp med Herrar +45 i tennistävlingarna.”

Så firas födelsedagen: ”Det blir lite tårta i trädgården antar jag.”

Läser: ”Senast var det Sapien' av Yuval Noah Harari. Den är en utzoomning av människans historia som jag fick ganska många aha-upplevelser av. Annars är jag rätt dålig på att läsa nu. Jag tappade farten när jag fick småbarn och jobbade mycket.”

Vassaste motståndaren i tennis: ”Robin Söderling. Jag hade skänkt pengar till Barncancerfonden och fick möjligheten att spela mot honom. Jag kan inte säga att det var jämt.”

Visa mer...