"Jag trodde att karriären skulle gå snabbare"

Jubilaren Artikeln publicerades
”Som komiker använder jag mycket satirisk humor. Jag tar mycket från min vardag i miljonprogrammet och ger publiken en inblick i min värld”, säger Melody Farshin.
Foto: Erik Simander/TT
”Som komiker använder jag mycket satirisk humor. Jag tar mycket från min vardag i miljonprogrammet och ger publiken en inblick i min värld”, säger Melody Farshin.

I år firar Melody Farshin tio år som ståuppkomiker. Det har varit en jobbig resa, men som också lett henne in på nya vägar. Till hösten debuterar hon som författare till en ungdomsroman.

Resan från vanlig tjej i Husby till firad ståuppkomiker, krönikör, debattör och snart även författare började tidigt. Melody Farshin berättar att hon som barn ofta blev placerad på scenen av sin mamma, musikern som spelade piano och cello.

Själv var Melody Farshin aldrig intresserad av instrument, däremot en fena på att härma andra människor. Hennes föräldrar uppmuntrade henne att börja med teater och satte henne i en lokal teatergrupp. Melody minns att hon i en uppsättning fick spela en sorgsen skomakare och att hon då insåg att hon hellre ville göra humoristiska karaktärer. Hon råkade se tv-programmet Stockholm live med olika ståuppkomiker, bland dem några ”ickevita svenskar” som representerade ett annat område än centrala Stockholm.

– Det var första gången jag såg folk som jag identifierar mig med, vara sig själva. Vanliga människor med egna karaktärer. Annars är det alltid skurken som brukar likna mig.

Några år senare, i januari 2008, fick hon själv chansen att själv prova på konstarten stand up, starkt påhejad av sina kompisar som visste hur rolig hon kunde vara. Platsen var en källare på Södermalm och i publiken satt 20 hårdrockare och 20 av hennes närmsta vänner.

– Jag var väldigt nervös, men det gick bra. I lokalen fanns någon från en annan stand up-klubb som gav mig ett nytt gig, och så rullade det på.

Sedan dess har mycket hänt. Melody Farshin har uppträtt på standupscener över hela Sverige och är en återkommande gäst i radio, podcasts och tv. Hon har spelat svensklärare i humorserien Skolan och varit en återkommande karaktär i Lilla Al-Fadji i P3. Dessutom är hon en flitig debattör och krönikör i olika tidningar.

Hennes viktigaste fråga är miljonprogrammet. Det är där hon har växt upp och fortfarande bor kvar.

–  Det jag vill och arbetar för är att utveckla det området. Synliggöra de resurser som saknas och belysa vilken kompetens som går till spillo där.

För tillfället håller hon på att färdigställa sin kommande ungdomsroman, Mizeria som kommer ut i höst. Skrivprocessen har både varit ångestfylld – skrivkramp och dubier – och fantastisk när hon haft ett överflöd av inspiration och tankar i huvudet.

–  Jag älskar att hålla på med ord och språk och har lätt för att skapa en text. Men en bok är något annat än en krönika. Den ska hålla längre och det är mycket att tänka på när den ska rikta sig till ungdomar. Som att inte uppmuntra till felaktigt agerande, men ändå spegla verkligheten.

När Melody ser tillbaka på de tio år som har gått sedan debuten har utmaningarna inte varit obetydliga.

–  Jag trodde att min karriär skulle gå snabbare. Jag hade ingen aning om hur mycket kontakter betyder utan trodde att det handlade om att skriva och leverera bra skämt. Eller att det är en extremt mansdominerad bransch – där mitt största hinder är att jag råkar vara kvinna. Sedan trodde jag aldrig att jag skulle behöva lära mig vad moms är, haha.

–  Om jag hade vetat allt detta för tio år sedan så hade jag nog slutat. Nu i efterhand är jag faktiskt glad att jag tog mig igenom startskedet. Jag vill fortfarande inget annat än att fokusera fullt på konstformen, men nu är jag även mer medveten om hur omständigheterna ser ut.

Samtidigt har det funnits många ljusa stunder. Det hon är mest stolt över är de gånger någon kommit fram och sagt: ”jag visste inte att någon av oss från miljonprogrammet fanns på stand up-scenen”.

–  Det jag vill och hoppas är att inspirera andra – framför allt unga tjejer – att ta plats i det offentliga rummet. Sådant får mitt hjärta att smälta.

Ståuppkomikern Melody Farshin fyller 30 år.
Foto: Erik Simander/TT
Ståuppkomikern Melody Farshin fyller 30 år. "Det jag vill och hoppas är att inspirera andra – framför allt unga tjejer – att ta plats i det offentliga rummet", säger hon.

Fakta

Melody Farshin

Fyller: 30 år den 10 augusti.

Bor: I Husby i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och två katter.

Gör: Komiker, skribent och konferencier.

Aktuell: Med ungdomsromanen Mizeria som kommer ut i höst. Projektledare för utbildningsserien Ta plats startad av organisationen jagvillhabostad.nu.

Om att fylla 30: ”Ångestfyllt, samtidigt vill jag inte återuppliva tonåren då det var mycket grubbel. Jag mår bra mentalt nu. Saker har fallit på plats”.

Så firas födelsedagen: ”Förmodligen kommer jag gå under jorden och stänga av min telefon. Vad är det att fira att man blir äldre? Då är det bättre att fira dagen innan man fyller år, sista dagen som 29-åring.”

Så rensar jag tankarna: ”Jag städar. Det kan vara ångestdämpande. Det är nyttigt och bra och när jag gör det känns det inte så dåligt att jag inte gör det jag borde.”

Blir lycklig av: ”När jag har en kväll av fritid eller om jag får fira en vän som har fått barn eller gå på bröllop. Det är alltid någon som är gravid eller gifter sig, haha.”

Ångrar: ”Att jag har varit så hård mot mig själv och att jag har svårt att glädjas åt det jag har gjort bra. Ett MVG är inte nog. Då kommer frågan – varför inte MVG+. Det är ett mönster hos mig, men det har blivit bättre.”

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.