“Jag är totalt ointresserad av makt”

Jubilaren Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
"Konst har blivit en stor sak för mig. Inte bara som något vackert att titta på, utan ofta i möten med andra människor kring konsten”, säger Daniel Birnbaum, chef för Moderna Museet.

För det mesta är Moderna museets chef Daniel Birnbaum sorglös, i synnerhet när han får umgås med konstnärer vars verk överraskar. I höst överraskar han själv genom att debutera med ett eget – skönlitterärt – konstverk.

Daniel Birnbaum är filosofi- och konststudenten som blev en av världens mest inflytelserika personer inom internationell samtidskonst. Han var med och ledde den prestigefyllda Venedigbiennalen 2009 och är chef för Moderna museet sedan 2010, ett museum med runt 600 000 årliga besökare. Men den som väntar sig en maktgalen person blir besviken.

– Jag är totalt ointresserad av makt. Visst har jag som museichef inflytande eftersom jag väljer vilka konstnärer jag jobbar med. Men jag uppfattar mig som den som synliggör konsten. En duktig kurator eller konstnärlig chef försvinner bakom konsten. Visst har jag ego, för jag vill ju att utställningarna ska bli bra, men egot får inte stå i vägen i mötet mellan konsten och publiken. Det vore en katastrof, säger han.

Trots att endast en dryg timme återstår till vernissagen av sommarens utställning med Nathalie Djurberg och Hans Berg, med många inbjudna gäster, visar han inga tecken på nervositet. Tvärtom, han gillar att vara i ett kaos.

– På något konstigt sätt blir jag lugn mitt i kaoset, åtminstone så länge det är ett kreativt kaos. Jag får skylla mig själv för att aktivt ha valt de här situationerna. Jag jobbade som konstkritiker samt var rektor för konsthögskolan Städelschule i Frankfurt, men sökte mig därifrån för att vara en medspelare. Då får man ta konsekvenserna.

Förutom stresstålig sägs han vara skärpt, charmig, ödmjuk och färgstark – det senare verkar definitivt stämma av gesterna att döma.

– Gestikulerar gör jag, i övrigt är jag en föga mystisk person. Det du ser är det du får. Jag hemlighåller inte saker och är i grund och botten rätt öppen. Utan öppenhet hade det varit svårt att ta emot saker jag inte riktigt vet eller förstår.

Hur är du privat?

– För det mesta är jag på rätt gott humör, för att inte säga sorglös. Jag blir sällan deprimerad eller ledsen, men kan bli ganska utmattad. Då varvar jag ned med långa promenader eller musik, eller så slappar jag i vår stora Josef Frank-soffa med djungelfärger. Jag tillbringar mycket tid med min utflugna dotter – vi gillar populärmusik båda två och lyssnar gärna på Herbie Hancock. Jag vet inte vad jag har gjort för att ha en så god relation med min dotter, men jag är glad att vi har det.

Det viktigaste i livet är att ta vara på själva livet, framhåller han. Där har konst en given plats.

– Konst har blivit en stor sak för mig. Inte bara som något vackert att titta på, utan ofta i möten med andra människor kring konsten. Konsten har blivit allt viktigare för mig. Uppenbarligen blir jag inte glad när jag inte har den.

Ändå drömde han inte om att bli museichef under sin kringflackande uppväxt i Spånga, Genève, Wien och Boston med fyra systrar (han är näst yngst) och akademiska föräldrar.

– Jag närmade mig konsten steg för steg. Jag skrev om konstnärerna, blev kompis med dem och hjälpte dem. Jag tycker fortfarande att det roligaste med mitt jobb är att vara nära konstnärerna, jag blir alltid överraskad av det de hittar på. Jag är lustdriven och vill begripa och se nya saker, i storverk kan man alltid hitta ny innebörd.

Snart är det dags för Daniel Birnbaum att överraska.

– Jag har aldrig haft en tanke på att vara en konstnär själv, men nu har jag skrivit en bok om min märkliga farfar. Den gick inte att skriva som essä så det blev en roman.

Daniel Birnbaum blir lugn när det är kaos. Som här – minuterna innan dörrarna slås upp till Nathalie Djurbergs och Hans Bergs vernissage på Moderna Museet.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Daniel Birnbaum blir lugn när det är kaos. Som här – minuterna innan dörrarna slås upp till Nathalie Djurbergs och Hans Bergs vernissage på Moderna Museet.

Fakta

Daniel Birnbaum

Fyller: 55 år den 10 juli.

Gör: Chef för Moderna museet.

Aktuell: Med romanen Dr B om hans farfar Immanuel. Utkommer i höst.

Familj: Gift med Charlotte Birnbaum (tallrik nummer 9 i Gastronomiska Akademien). Dottern Astrid, 22 år.

Bor: I Stockholm.

Så firas födelsedagen: Med familjen.

Om att fylla 55: “Blev överraskad när jag förstod det.”

Så börjar en bra dag: “Med solsken och med löpning genom Hagaparken – det är något nytt för mig och jag tänker hålla det!”

Kärlek: “En besvarad kärlek är någonting oförklarligt som utgör en ömsesidig lycka.”

Konst: “Konst gör världen till en mer spännande plats. I det långa loppet är konst en del av samhället och inte bara en dekoration. Konst är väldigt nära kopplat till hur det är att vara en människa.”

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.