”Jag är jätteglad över att vara folklig"

Jubilaren Artikeln publicerades
Det senaste året har varit omvälvande för Kalle Moraeus. En resa till Nashville gav ny inspiration och att vara med i tv-programmet Biggest loser har hjälpt honom i kampen mot vikten.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Det senaste året har varit omvälvande för Kalle Moraeus. En resa till Nashville gav ny inspiration och att vara med i tv-programmet Biggest loser har hjälpt honom i kampen mot vikten.

Efter 32 år som yrkesmusiker är han Kalle Moraeus med hela svenska folket. Men han är också en spelman som gillar förändring, och har gärna något nytt projekt på gång.

Året har hittills bjudit på omvälvande upplevelser för Kalle Moraeus. Det började med ett inspirerande besök i musikstaden Nashville, där han rekognoscerade inför en musikresa som han ska guida i september. Sedan fortsatte det med inspelningen av tv-programmet Biggest loser VIP, där han är en av kändisdeltagarna som ska gå ned i vikt.

Nashville-vistelsen bjöd på inspiration och nya synvinklar på hans musik och honom själv – "En av de bästa resor jag gjort”. För att inte tala om alla musikmöten han har upplevt.

– Oavsett vilket land man kommer ifrån – träffar man en annan musiker har man alltid något att prata om. Oavsett om man är hårdrocksgitarrist eller operasångare så har man samma yrke, samma våndor, samma funderingar.

Om Nashville var en resa för själen och den musikaliska inspirationen, så har Biggest loser varit en resa i kroppens och hälsans tecken. Kalle har länge bråkat med vikten och att vara turnerande musiker har inte underlättat.

Men matlagning är en passion och hemma på gården i Orsa har han inte mindre än fyra grillar, som han brukar dra igång mot slutet av dagen. Då står mat som gärna är både god och hälsosam på menyn, och gärna i vänners lag.

– Jag älskar ett gott liv, jag är spelmansrörelsens Carl Jan Granqvist. Men med stor måtta och allvar också, naturligtvis.

Spelman har han varit hela sitt liv. Han föddes i en spelmansfamilj, och blev besatt av alla sorters musik från fyra års ålder när han började spela sitt första stränginstrument. Sedan blev det Landstingets högre musikskola i Falun, och Musikhögskolan i Göteborg. Som 26-åring fick han anställning som violinist i Filharmonikerna.

Hur många procent av din karriär bygger på talang, och hur mycket är hårt arbete?

– 20–80 kanske. Talang är det otroligt många människor som har, men talang förpliktar. Talang är inte grund, det är inte kunskap – det är talang, bara. Det är väldigt många människor som är talangfulla men de tar inte vara på den.

Nej, man blir inte violinist i Filharmonikerna utan väldigt hårt arbete i bagaget. Anställningen var en milstolpe för Kalle Moraeus, som stannade i elva år innan han sa upp sig.

– Jag står inte ut med att hålla på med bara en musikstil. Jag måste vidare hela tiden, och lära mig nytt, spana in nya saker.

Han drog igång Orsa Spelmän med Benny Andersson, blev artist, skrev låtar åt andra, fick hits som Underbart och Koppongen och gav ut flera soloplattor. På senare år har han gjort tv-karriär som programledare för bland annat sju säsonger av Moraeus med mera där han bjöd in artisteliten för att spela och prata vid Orsasjöns strand.

Om samarbetet med Benny Andersson gjorde honom känd, så blev han rent folkkär av sin tv-medverkan.

– Man kallar mig folklig och jag är jätteglad för det. Men jag vet inte vad det innebär för jag har inte ändrat någonting för att bli det. Det betyder väl helt enkelt bara att folk tycker om det man gör.

Hur ser ditt liv ut utanför offentligheten?

– Jag lever ensam just nu och njuter av det och mår väldigt bra. Jag har det oförskämt bra, jag har precis de vänner jag vill ha och jag har ett väldigt stimulerande liv. Jag är kanske lite ensam, men jag gillar ensamheten. Det är självvalt.

”Åldern är bara en siffra. Det är samma gubbe hela tiden, det är bara vädret som förändras
Foto: Christine Olsson/TT
”Åldern är bara en siffra. Det är samma gubbe hela tiden, det är bara vädret som förändras", säger Kalle Moraeus.

55 år

Kalle Moraeus

Fyller: 55 år den 15 juli.

Bor: Orsa i Dalarna.

Gör: Artist och musiker.

Utmärkelser i urval: Jussi Björlingstipendiet, Karamelodiktstipendiet, H.M. Konungens medalj.

Så firas födelsedagen: På resande fot från Öland och kronprinsessans födelsedag upp till Åsele för att spela där. ”Men så har det sett ut några gånger i livet. Man får ordna en middag lite längre fram när det har lugnat ned sig.”

Om att fylla 55: ”Åldern är bara en siffra. Det är samma gubbe hela tiden, det är bara vädret som förändras. Årstiderna kommer och går, men jag är absolut inte den människa som räds att bli gammal och dö. Jag till och med längtar efter dagen då jag säljer huset och grejerna och flyttar in i en tvåa eller trea på byn, och matar duvorna. Jag kommer att älska den tiden i livet också. Om man nu får vara med så länge.”

Läser: Biografier, deckare och romaner.

Lyssnar på: Klassiskt och jazz. Modern, amerikansk country och den intellektuella popscenen. Jag lyssnar på det mesta i musikväg.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.