Annons

Inte nöjd men tacksam

Han tillhör näringslivets toppskikt. Men Gustaf Douglas är också en kulturälskande familjeman, som vill bygga både människor och företag.
Stockholm • Publicerad 2 mars 2018
”Jag är tacksam över mitt liv” säger den greven och företagaren Gustaf Douglas som fyller 80 år den 3 mars.
”Jag är tacksam över mitt liv” säger den greven och företagaren Gustaf Douglas som fyller 80 år den 3 mars.Foto: Privat

Han är känd som en samlare av konst och frimärken. Men det handlar om mer än att äga och investera. Gustaf Douglas har en passion för de sköna konsterna, och blir känslosam när han beskriver starka kulturupplevelser: en bok med en särskild innebörd, en målning eller en balett som berört. Rösten bär nätt och jämnt när han beskriver den gången han och hustrun Elisabeth bänkade sig framför Ingmar Bergmans filmatisering av Mozarts opera Trollflöjten på SVT år 1975. Och hur rörd han blev av att se sönerna, då sex och tio år, sitta som bergtagna framför tv:n.

– De var förhäxade från första minuten. Det är fantastiskt att se sådant ske – barn kan man nå, om det är tillräckligt bra.

Annons

Gustaf Douglas hade för övrigt varit med och skakat fram kulorna för att finansiera det påkostade tv-projektet; han var ekonomichef för TV2 under denna guldålder i kanalens historia. Konst och kultur är hans livselixir. Men ekonomi och företagande är hans stora intresse.

En nyckel till hans framgångar har varit att läsa, allt möjligt som handlar om företagande. Han har plöjt all Wallenbergiana från pärm till pärm, för att förstå deras långa framgångshistoria. Carl Pokornys företagsanalyser i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidningen följde han, liksom det mesta som skrivits i tidningar om olika bolags utveckling.

– Det har ibland till och med hänt att årsberättelser har varit bra. Så jävla bra är de kanske inte riktigt jämnt, men du kan alltid hitta saker där. Och det finns mycket som inte är hittat ännu.

Vad man kan hitta? Guldkorn som gör att även mindre lyckosamma företag är värda att investeras i. Så gjorde han med Securitas en gång, som utvecklades från illa skött säkerhetsbolag till en ren framgångssaga. Detsamma med låsföretaget Assa, som slogs ihop med finska Abloy.

Hans och familjens bolag Latour förvaltar i dag ett antal företag inom olika näringsområden. Han beskriver det som ett familjeprojekt som han har byggt upp ihop med sin hustru och sina barn (som nu har tagit över stafettpinnen). Han ser det som sin primära uppgift att äga och bygga företag. Därför ogillar han att kallas finansman. Gustaf Douglas har inte spekulerat, framhåller han.

Ser man till hans släktbakgrund är det kanske militär han borde ha blivit. Den svenska ätten Douglas stammar från en skotsk klan, och en Robert Douglas som invandrade till Sverige på 1600-talet, adlades och avancerade till fältmarskalk. Det fanns gott om officerare i släkten, men Gustaf Douglas far blev diplomat.

Gustaf Douglas gav ut sina memoarer 2016 och beskriver där en mörk uppväxt, med hårda uppfostringsmetoder hemmavid, pennalism på Sigtuna humanistiska läroverk, dåligt självförtroende som följd.

Själv talar han om att bygga människor, inte riva ned dem. Som ung provade han på alla möjliga arbeten som praktikant eller feriearbetare. Han jobbade i skogen, i laboratorium och som vårdare på Beckomberga sjukhus. Gustaf Douglas ser det som formande erfarenheter, och att det egentligen handlade om nyfikenhet. Han ville lära sig om människor med annan bakgrund än hans egen.

Senare fick han möjlighet att utbilda sig vid Harvard Business School och även där lades vikt vid att lära känna verkligheten man så småningom skulle arbeta i. Stöttande lärare och gott kamratskap gjorde utbildningen så betydelsefull för Gustaf Douglas att han i dag talar om hur allt som hänt före Harvard blev till en ”nullitet”.

Hur undvek du att bli en hård människa av din uppväxt?

Annons

– Jag besegrade dem, helt enkelt. Du kan säga så här, det fanns väl en del som inte tyckte att det fanns särskilt mycket användbart i mig. Men jag hade bestämt mig för att motbevisa dem.

Är du nöjd med ditt liv?

– Jag kommer aldrig att vara särskilt nöjd utav mig. Men jag är oerhört tacksam för det liv jag har fått och har.

Malin Eijde/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons