”Hon höll faktiskt på att dö”

Torsås Artikeln publicerades

Esther föddes två månader för tidigt och vägde ett drygt kilo. Som om det inte vore nog, för några dagar sedan satte hon skräck i sina föräldrar när maten först kom upp och sedan åkte ned i lungorna. ”Hon höll faktiskt på att dö”, berättar Frida Olsson som fick rädda livet på dottern.

Frida Olsson och Alexander Samuelsson, Sunelycke 124, Torsås, fick den 29 april en dotter som heter Esther. Vikt 1 150 g, längd 40 cm. Syskon: Dante.
Foto: Ölandsfotografen
Frida Olsson och Alexander Samuelsson, Sunelycke 124, Torsås, fick den 29 april en dotter som heter Esther. Vikt 1 150 g, längd 40 cm. Syskon: Dante.

1 Hur mår Esther?

– Just nu mår hon bra. Men hon föddes i vecka 29 och i söndagskväll när hon skulle äta blev det problem, hon höll faktiskt på att dö. Hon kräks lätt och drog ned det i lungorna så det var fullständig panik här ett tag. Hon var blå och krampade, hon såg ut som en grådassig oliv. Det var fruktansvärt. Jag ringde 112, la henne på det iskalla kakelgolvet utan att hon reagerade och försökte få ut det som satt fast. Vi fick igång andningen innan ambulansen kom. I vår verklighetsuppfattning tog det extremt mycket längre tid än vad det faktiskt gjorde, ambulansen var i Söderåkra och kom efter tio minuter. Sedan åkte vi till sjukhuset och i onsdags fick vi åka hem igen.

2 När skulle hon egentligen ha fötts?

– Den 14 juli. Men jag blev inlagd med prematura förvärkar i mars, fem veckor innan hon föddes. För tre år sedan fick vi ett barn i vecka 22, Ellen, men hon överlevde inte så det har varit ganska oroligt. När Esther föddes stannade vi i Linköping i tre veckor och sedan var vi på neonatalavdelningen i Kalmar i åtta veckor.

3 Hur mår Esther rent fysiskt?

– Ja, hon kommer inte bli någon elitidrottare! Lungorna är ju inte utvecklade när de föds så tidigt. Men hon är full av vilja, har ett väldigt humör och säger till om något inte känns bra. Hon har alltid varit stark i kroppen och visar att hon verkligen vill leva. Hon har haft en tuff start men mår bra, just nu är det nog mer vi som föräldrar som är oroliga.

4 Vad säger storebror Dante om att ha fått en lillasyster?

– Han är jätteglad! Han är åtta år och mitt bonusbarn och han är väldigt glad i Esther. Han hjälper till, fixar och donar och månar mycket om lillasyster. Tack och lov var han hos sin mamma i söndags när Esther satte i halsen.

5 Hur ser du på framtiden?

– Det har varit ett konstigt år med mycket oro men man måste se positivt på framtiden. Jag är jätteglad för Esther, att vi bor som vi gör här i Sunelycke med skogar, åkrar, kräftdammar, gårdar och mycket natur, det är en riktig idyll. Det är klart att graviditeten och allt har tagit mycket energi och det är ett under att man orkar. Men nu när vi har Esther så är det värt all möda. Det går inte att beskriva lyckan.

6 Ska Esther heta något mer?

– Jag är svag för tantnamn och vi visste att vi väntade en liten Esther. Hon ska heta Esther Irma Ingrid Samuelsson. Jag har alltid tyckt att Esther är så himla fint. Vår andra flicka hette Ellen och det är ju också ett gammalt namn, precis som Dante även om det har blivit modernt, så namnen passar ihop med varandra.

7 Ska ni ha dop?

– Ja, någon gång i oktober. Vi har inte bestämt var ännu.

8 Hur gör ni med föräldraledigheten?

– Både jag och Alexander har varit hemma med vård av barn tidigare men nu går jag på föräldrapenning och jag har tänkt vara hemma minst ett år.

9 Vad händer i helgen?

– Vi har inget planerat. Alexander ska jobba och jag ska vara hemma med Esther. Jag ska nog lägga om en rad plattor i trädgården. Esther är ett lätt barn för hon är så nöjd och jag hinner mycket när hon vilar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.