Gry Forssell: "Det ska vara kul på jobbet, annars får det vara"

Enskede Artikeln publicerades

Roligheten är drivkraften för Gry Forssell, en långlivad nöjesprofil som lett radio- och tv-program i ett kvarts sekel.

”Det är absolut mitt drömjobb” säger Gry Forssell om programlederiet. Fast hon drömde inte om det som ung, för då såg medielandskapet helt annorlunda ut.
Foto: Eric Josjö
”Det är absolut mitt drömjobb” säger Gry Forssell om programlederiet. Fast hon drömde inte om det som ung, för då såg medielandskapet helt annorlunda ut.

En fråga som dyker upp i intervjuer med Gry Forssell är den misstänksamma – eller möjligen avundsjuka – undringen om hon verkligen är så glad som hon verkar. Det uppriktiga svaret tycks vara: ja. Gry Forssell framstår som en genuint glad gamäng, och vid 45 är hon dessutom lyckligt obekant med fenomenet ålderskriser.

– Jag har aldrig riktigt krisat och haft mig. Jag har nog alltid trivts i min ålder. Det går lite för fort bara. Det är som Alex sa när vi tog undan julgranen: snart är det jul igen.

Alex är hennes man och den som drar en lite tyngre del av lasset hemma, för att Gry ska kunna arbeta som hon gör. Vilket för närvarande innebär två produktioner samtidigt och därmed ett ganska späckat schema. Dagen börjar med direktsänd morgonshow klockan sex till tio alla vardagar i Mix Megapol. Sedan har hon ofta tv-inspelningar, just nu av programmet Sveriges bästa, som tidigare leddes av David Hellenius. Det är ett listprogram som uppmärksammar stora ögonblick i tv-historien, framröstade av tittarna.

Hon har just bandat ett avsnitt med Stina Dabrowski och Leif G W Persson som gäster där de pratade om en tidig intervju hon själv gjorde med GW som 22-åring. Och visst, helt klart har Gry Forssell själv blivit en del av tv-underhållningens historia. Hon firar i år 26 år som programledare, för så länge sedan är det som hon sökte och blev programledare på SVT:s ungdomsredaktion i Växjö. Annonsen fann hon i tidningen Journalisten, fackets tidning som kom hem i brevlådan till mamma Ragnhild, som var anställd på Sveriges Radio i Luleå.

Pappa Tomas är musiker som gjort tv, radio och Grammisbelönad barnmusik med Häjkån Bäjkån. Det har funnits fler kulturarbetare i släkten, bland annat var skådespelaren Johannes Brost hennes farbror. Men Gry Forssell, som var (och är) en hästtjej, drömde om att få arbeta med djur. Att bli programledare såg hon över huvud taget inte som en möjlighet då på tidigt 1990-tal.

– Den som tänkte så ansågs sinnessvag, tror jag. Det fanns inga kanaler, ingen jobbade med media när jag växte upp. Utan man gick i skolan och sedan kanske man "fick ett jobb" av någon. Det här förverkliga dig själv-tänket fanns inte på det sättet då.

Men så råkade hon nu få det där jobbet i Växjö, flyttade från Luleå och inledde en karriär som rullar på än i dag. Gry Forssell tillhör de mer långlivade och framgångsrika i programledarskrået, med otaliga program på sitt samvete. Ett av de första riktigt stort uppmärksammade var TV3-produktionen Silikon 1998, som hon ledde tillsammans med Ulrika Eriksson.

– Silikon var så himla stort när det började på TV3, som var en ganska gubbig kanal och lite manschauvinistisk tyckte jag då. Silikon blev det första "girlpower-programmet", det leddes av två tjejer som pratade om saker som tjejer pratar om på ett sätt som tjejer pratar. Det var helt revolutionerande på den tiden.

Efter det har hon förknippats med en hel radda nöjesprogram, från Gladiatorerna till Sommarkrysset och Körslaget. Och haft kalaskul själv på kuppen. Hon har fått isklättra på Kebnekajse, köra travhästar, vara reporter på Oscarsgalan och träffa alla möjliga, från Ronan Keating, Bryan Adams och Lady Gaga, till större delen av den svenska kändiseliten.

I grund och botten är det ”rolet” som har drivit henne, säger Gry Forssell, rol som i roligt. Det behöver inte vara lätt men det ska vara kul på jobbet, annars får det vara. Morgonshowen på Mix Megapol har hon gjort i 14 år nu och det är fortfarande skoj – trots att väckarklockan ringer klockan fem varje morgon. Hon lägger sig mellan åtta och nio på kvällarna, samtidigt med åttaåringen, för att dygnet ska funka. Och börjar man tidigt på mornarna så slutar man ju mitt på dagen också, påpekar Gry.

– Jag och Alex ses nog mer än många andra. Vi hänger skitmycket med varandra. Vi kan sitta och se på tv-serier och filmer och babbla på dagarna i stället.

Gry Forssell växte upp i Luleå och var en hästtjej som drömde om att få arbeta med djur.
Foto: Eric Josjö
Gry Forssell växte upp i Luleå och var en hästtjej som drömde om att få arbeta med djur.

45 år

Gry Forssell

Fyller: 45 år den 16 februari.

Gör: Programledare i radio och tv.

Aktuell: Leder Sveriges bästa på TV4, premiär 6 mars och Gry Forssell med vänner på Mix Megapol.

Bor: Villa i Enskede.

Familj: Maken Alex Kossek och barnen Vincent, 14, och Nikki, 8 år. Hunden Bosse, 3 år.

Så firas födelsedagen: ”Jag ska unna mig en riktigt fin födelsedagspresent, och sedan fira med en middag hemma med familjen.”

Om att fylla 45 år: ”Jag tycker det känns fint. Livet – peppar peppar – blir bara bättre och bättre, alltid! Man blir lite klokare och lite duktigare bara och prioriterar annorlunda."

Läser: "Alldeles för lite."

Lyssnar på: ”Mix Megapol, amerikansk och annan radio. Och den musik som min son spelar hemma. Lil Peep, Lil Yachty... Den nya hiphoppen, där alla heter något med Lil först.”

Inspiratör: "Elvis Duran som leder The Morning Show i amerikansk radio."

Stör mig på: ”Massa skitsaker skulle jag nog tro. Som de som åker rulltrappa och stannar precis på avsatsen, och inte går undan för dem som kommer efter.”

Hobby: "Rider, och äger en tävlingshäst som jag följer."

Visa mer...