Annons
Den leende singalesen som gärna pratar fotboll.
Efter 25 år på olika krogar i Kalmar är Lim Heng Khan ett välkänt ansikte.
Familj • Publicerad 12 november 2009
I 25 år har Lim Heng Khan arbetat på olika krogar i Kalmar. Just nu serverar han på sin bror Bos kinarestaurang vid centralstationen i Kalmar. Annars trivs han bäst bland grytorna i köket.
I 25 år har Lim Heng Khan arbetat på olika krogar i Kalmar. Just nu serverar han på sin bror Bos kinarestaurang vid centralstationen i Kalmar. Annars trivs han bäst bland grytorna i köket.Foto: Lars Johansson

Egentligen hade han tänkt bli kock på sjön. Lim gick utbildning hemma i Singapore och kontrakt var upprättat med ett rederi. Då ringde mamma och pappa, budskapet var tydligt: ”Vi har köpt en krog i Kalmar, vi behöver din hjälp.”

1984 landade Lim Heng Khan i Sverige, han är kvar i landet och i samma bransch.

Annons

– Pappa kom hit redan 1978 för att jobba i restaurangbranschen. En farbror hade mönstrat av i Göteborg några år tidigare och fått jobb. Det var nog ett bra erbjudande för pappa vid tidpunkten.

Två år senare anslöt Lims mamma och yngre bror till Kungälv. Kvar i Singapore blev tre av barnen.

– Min äldre syster är gift och bor nu i Australien. Min yngsta bror är kvar, han var aldrig intresserad av att flytta, påstår Lim Heng Khan.

Familjen ägde restaurang Peking på centralstationen i Kalmar under tio år, sedan gick föräldrarna i pension och Lim har sedan dess avverkat flera krogar: Eurasia (i dag Larmgatan 10), Ming Palace, Salut (som han själv ägde och drev under fyra år), en snabb utflykt till Göteborg på mindre än ett år, innan han var tillbaka i Kalmar och på Peking, nu med brorsan Bo som ägare.

– I dag arbetar jag tre-fyra dagar i veckan, ibland hoppar jag in extra. Det är lagom, man kan säga att jag pensionerat mig till 50 procent, säger han och skrattar.

Resten av tiden blir det marktjänst hemma på Berghemsvägen (jo, Lim gillar att stå vid spisen), umgänge med kompisar, men fotbollskarriären, den han tillbringade i IFK Berga, tog slut för tio år sedan. Vid 50 års ålder är motion ett okänt begrepp.

Båda barnen är födda i Sverige, men banden till Singapore och Kina är starka. Lim växte upp i ett av världens befolkningstätaste länder och i huvudstaden Singapore med omkring tre miljoner invånare innan han flyttade i mitten på 1980-talet.

– Jag har inte varit dit på fyra år, men jag kallar det fortfarande ”hem” och nästan all min släkt finns kvar, även gamla kompisar som jag växte upp med. Familjen brukar träffas här i Sverige vid jul. Vi får se hur det blir i år, säger han.

Till Kina, därifrån farföräldrarna flyttade 1915, åker han oftare, så sent som i år faktiskt; och vill han kan han besöka ön Hainan, som kallas Kinas Hawaii, och en by där faktiskt alla fortfarande heter Lim i efternamn.

Peter Ahlén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons