Bröderna hyllar Manchester United – tog namnet

Emmaboda/Lyckeby Artikeln publicerades

Det finns de som har ett intresse. Sedan finns det de som tar intresset till nästa dimension och blir nördar. Bröderna Rasmus och Robin Götberg hamnar i den kategorin. ”Jag är nog lite tokig”, medger Robin Götberg.

Robin Anders Gary Manchester Götberg står det i Robin Götbergs pass.
Foto: Pressbild
Robin Anders Gary Manchester Götberg står det i Robin Götbergs pass.

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, finns det nio personer i Sverige som heter Manchester. Två av dem är bröderna Götberg som för cirka åtta år sedan la till favoritlagets namn i sina egna namn.

– Brorsan kom med förslaget, han hade pratat med en polare som tipsade om att det inte kostade något att ansöka om att lägga till ett namn, minns Robin Anders Gary Manchester Götberg, som bor i Emmaboda.

– Och sedan var det Robin som tog reda på hur man skulle göra och såg till att det blev gjort, säger den fyra år yngre brodern Rasmus Jim Ryan Manchester Götberg, som numera bor i Lyckeby utanför Karlskrona.

I samband med att de la till Manchester till sina namn plussade de även på med namnen på sina spelarfavoriter, Gary Neville och Ryan Giggs. I ungefär samma veva passade de på att tatuera sig med Manchester Uniteds klubbemblem.

– Det är lika bra att gå all in, säger Robin.

Robin Götberg har sin Manchester United-tatuering på bröstkorgen medan hans lillebror Rasmus Götberg har sin på vaden.
Foto: Privat
Robin Götberg har sin Manchester United-tatuering på bröstkorgen medan hans lillebror Rasmus Götberg har sin på vaden.

Vid ett tillfälle för några år sedan var han på krogen med några polare. En påstruken Chelsea-supporter kom fram och uppmanade Robin att ta av sin Manchester United-jacka.

– Jag tyckte inte att det var något att bråka om så jag tog av den. Under hade jag en Manchester-t-shirt och killen blev ännu grinigare och sa till mig att ta av även den. Jag protesterade och menade att jag inte kunde sitta i bar överkropp på puben men han tjafsade så till slut tog jag av t-shirten och när han såg att jag hade en Manchester United-tatuering på bröstkorgen blev han skogstokig och vakterna fick leda ut honom från stället. Det har blivit en kul grej att berätta om, säger han.

Att just Manchester United blev favoritlaget förklarar Robin med att han i sjuårsåldern var hemma hos kompisen Thomas och kollade på en fotbollsmatch.

– Småkillar i den åldern hejar på laget som vinner och det var naturligtvis Manchester United som vann. Sedan den dagen har det varit mitt lag, säger Robin som själv spelade fotboll fram tills för cirka tio år sedan.

Fakta

Robin Götberg

Fullständigt namn: Robin Anders Gary Manchester Götberg.

Ålder: 32 år.

Bor: I Emmaboda.

Familj: Föräldrar, syskon och syskonbarn.

Gör: Arbetar på Liljas i Emmaboda.

Intressen: Fotboll i allmänhet och Manchester United i synnerhet.

Fotbollskarriär: Tidigare aktiv i division 5 och division 6 i bland andra Pukeberg BK, Nybro IF och Bodabruk Goif.

Om mellannamnet Gary: ”Gary Neville var högerback i Manchester, numera är han pensionär. Det blir man ju tidigt i fotbollssammanhang om det går bra för en. Jag har alltid haft en förkärlek till honom och därför kändes det naturligt att ta med hans namn när jag tog Manchester.”

Visa mer...

– Efter tre knäoperationer la jag av. Sedan dess har jag bara tittat.

Bara och bara. Enligt Robin så blir det mellan tio och tolv matcher per vecka, han följer Champions League, Premier League, Bundesliga samt de franska, holländska, spanska och engelska ligorna. Lillbrorsan har familj och inte riktigt samma möjligheter att titta i så stor utsträckning. Däremot spelar Rasmus fortfarande fotboll i division 6-laget Fjärdsjömåla AIF.

– När jag flyttade till Karlskrona så var det första jag gjorde att söka upp ett fotbollslag och börja spela, inte minst för att få den sociala biten. Den är viktig.

När Rasmus och hans flickvän planerade sitt bröllop hade Manchester United inte släppt sitt spelschema vilket innebar att de lyckades boka bröllop samma dag som favoritlaget mötte ärkerivalen Liverpool, den 14 oktober 2017.

– Jag försökte skjuta på bröllopet men det gick inte. I stället fick jag se delar av matchen i mobilen, säger Robin.

Fakta

Rasmus Götberg

Fullständigt namn: Rasmus Jim Ryan Manchester Götberg.

Ålder: 28 år.

Bor: I Lyckeby, Karlskrona.

Familj: Fru, son och bonusson.

Gör: Lärare.

Intressen: Fotboll och familjen.

Fotbollskarriär: Spelade tidigare i Alsjöholms IF, nu mera i Fjärdsjömåla AIF.

Om mellannamnet Ryan: ”När jag skulle köpa min första fotbollströja ville jag ha David Beckham men den var slut och i stället föreslog säljaren Ryan Giggs tröja så det är egentligen bara en slump att han är min favorit.”

Visa mer...

När Rasmus blev pappa till en liten grabb för drygt två år sedan föreslog han på skämt att sonen skulle få pappas nyaste mellannamn.

– Det var bara på skoj men min fru nappade. Hon fick bestämma förnamnet och jag fick med Manchester, säger han nöjt men tillägger att han inte räknar med att ha samma inflytande om det blir fler barn i familjen.

– Jag tror att det kan bli svårt. Men min fru heter Alexandra och Manchester Uniteds legendariske tränare var sir Alex Ferguson så det kanske kan bli någon sorts kompromiss.

Sir Alex Ferguson var Manchester Uniteds tränare 1986–2013.
Foto: Jean-Christophe Bott
Sir Alex Ferguson var Manchester Uniteds tränare 1986–2013.

Vilka reaktioner får ni från omgivningarna på er kärlek till Manchester United?

– Alla möjliga! De flesta tycker nog att det är lite roligt att vi håller på så här, andra tycker att vi är knäppa. Och det stämmer, jag är nog lite tokig. På jobbet tycker de att jag inte är riktigt frisk, skrattar Robin.

– De flesta skrattar och tycker att det är kul, en del skakar på huvudet. Men det är ju ett ganska harmlöst intresse, säger Rasmus.

Eller inte. Åtminstone inte för Robin som erkänner att det gått åt några mobiltelefoner i samband med stor och djup fotbollsbesvikelse.

– Efter att jag kastat sönder två, tre mobiltelefoner så har jag placerat en pappersrulle bredvid soffan som jag kan kasta när jag blir arg. Det blir lite billigare än att ha sönder telefonerna, konstaterar han.

För några veckor sedan var bröderna i Stockholm och spelade in en film där de berättar om sina namnval. Det var Stryktipset som nu inför fotbollsligornas slutspurt tagit reda på hur många svenskar som kompletterat sina namn med favoritlagets. Hyggligt många, enligt SCB:s statistik handlar det om hundratals personer som bär samma namn som en brittisk fotbollsklubb.

– Det är kul att det finns fler som vi, som är lite tokiga i sina lag. Och det är häftigt om vi kan inspirera andra att göra som vi, säger Robin och rekommenderar förstås i första hand att man lägger till Manchester till sitt befintliga namn.

Ni samlar på Manchester United-prylar, ni har tatuerat er med deras emblem och ni har tagit klubbnamnet som mellannamn. Hur ska ni toppa detta?

– Vi håller på att klura på det och vi inser att det kan bli svårt men inte omöjligt. Vi får fortsätta bolla idéer och se var vi landar, säger Robin.

Gary Neville är Robin Götbergs favoritspelare nummer ett och därför kompletterade Robin sitt namn med Gary.
Foto: JON SUPER
Gary Neville är Robin Götbergs favoritspelare nummer ett och därför kompletterade Robin sitt namn med Gary.
Ryan Giggs har fått låna sitt förnamn till den yngre brodern Götberg.
Foto: Jon Super
Ryan Giggs har fått låna sitt förnamn till den yngre brodern Götberg.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.