Anders Edenroth: "Vi som jobbar med kultur har ett stort ansvar"

Stockholm Artikeln publicerades

Anders Edenroth var med och bildade den osedvanligt långlivade och internationellt framgångsrika The Real Group som en hobby för 34 år sedan. Skapandeprocessen är fortfarande det viktigaste – oavsett om det gäller musik eller matlagning.

Foto: Morten Vinther
"Jag tror på musikens läkande kraft på människans själ och gör musik för att föra människor samman", säger The Real Groups frontfigur Anders Edenroth.

Anders Edenroth är kompositör, arrangör och inte minst flerfaldigt prisbelönad sångare i musikgruppen The Real Group. Bland annat förärades gruppen Povel Ramels Karamelodiktstipendium, vilket Anders Edenroth är mycket stolt över. Däremot är han måttfullt förtjust i tävling eller mätning i kultur.

– Jag har helt andra drivkrafter. Jag tror på musikens läkande kraft på människans själ och gör musik för att föra människor samman. Det är mitt mål. Mycket av dagens musik riktar sig mot en viss grupp, det ger en segregerande effekt. Jag strävar efter att göra musik som är inkluderande. Vi har lyckats skapa musik som enar människor från hela världen, det är viktigare i dag än någonsin, eftersom människor är rädda för det främmande. Vi som jobbar med kultur har ett stort ansvar att bygga broar, säger han hemma i vardagsrummet.

”Vi har aldrig försökt vara populära artister, vi har gjort den musik vi själva tror på och varit självständigt omoderna på något vis.”

Hemligheten bakom de långlivade internationella framgångarna, med uppemot 2 500 konserter i 40 länder och 20 utgivna skivor de senaste 34 åren, kan vara intuition, hjärta, nyfikenhet eller helt enkelt brist på trendkänsla, menar han.

– Vi har aldrig försökt vara populära artister, vi har gjort den musik vi själva tror på och varit självständigt omoderna på något vis.

Bredvid honom i vardagsrummet tronar en flygel från anrika tyska fabrikanten Grotrian-Steinweg, med bland annat egenhändig namnteckning av tidigare kollegan Povel Ramel. Fastän han utåt är sångare så är det tveklöst pianot som betyder mest.

– Jag njuter av att sjunga, men samtidigt har jag svårt för det. Sång har alltid varit en utmaning och en kamp för mig. Den är kopplad till min själ och personlighet. Det är lätt att bli självkritisk och vilja ändra färger i sin röstpalett. Jag har lätt att identifiera mig med pianot, det är där som mitt musikintresse började.

2002 förärades The Real Group Povel Ramels Karamelodiktstipendium, vilket Anders Edenroth är mycket stolt över. På bilden syns överst från vänster Margaretha Jalkeus, Powel Ramel, Katarina Stenström, Anders Jalkeus, Anders Edenroth och Peder Karlsson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
2002 förärades The Real Group Povel Ramels Karamelodiktstipendium, vilket Anders Edenroth är mycket stolt över. På bilden syns överst från vänster Margaretha Jalkeus, Powel Ramel, Katarina Stenström, Anders Jalkeus, Anders Edenroth och Peder Karlsson.

Blott fyra år gammal började han spela hemma i Sollentuna norr om Stockholm, där han växte upp som mittenbarn till två hårt arbetande föräldrar med eget företag i databranschen. Mormor var pianolärare och även mamma spelade. Där satt han timme efter timme och klinkade på pianot.

– Jag försökte att förstå musiken.

Efter tio skolår med starkt fokus på körsång i Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm fortsatte han sina studier vid Kungliga Musikhögskolan. Vid sidan om studierna startade 21-årige Anders Edenroth kvintetten The Real Group tillsammans med fyra studiekamrater. Namnvalet är inspirerat av The Real Book, en samling kända jazzlåtar. The Real Group sjunger a cappella alltså sång utan ackompanjemang.

– Vi hade sjungit mycket i kör, som en av 30 har man väldigt lite inflytande. Vi längtade efter en mindre grupp och större inflytande över musiken, vi längtade efter att ta befälet över den kreativa processen. Men ingen av oss tänkte att det skulle vara något annat än en hobby.

I verkligheten blev gruppen en internationell framgångssaga och efter fem år blev han heltidsmusiker med världen som arbetsfält. Nu är han den enda av de ursprungliga medlemmarna som är kvar.

– Jag har tröttnat på att packa min väska och lämna min familj för att åka någonstans. Och på att lämna de människor som jag har blivit vän med – det är baksidan av att ha vänner över hela världen. Men jag har aldrig tröttnat på musiken och på att kommunicera genom musiken. Vi möter ny publik varje konsert, vilket gör just den kvällen unik.

Bortsett från de 100 årliga resdagarna finns det tid för annat. Mat ger den bästa avkopplingen.

– Matlagning är min stora passion. Jag kan laga mat i flera dagar, gärna tillsammans med andra människor. Måltiden är en viktig mötesplats mellan skilda kulturer, genom att bryta bröd tillsammans öppnas dörrar. Jag lagar nya saker hela tiden. Jag är inte ute efter resultat, utan är en processmänniska. Jag blir ledsen när det är klart – då är den härliga skaparprocessen slut. Samma sorg finns också när jag har skrivit färdigt en låt, säger Anders Edenroth.

Fyra år gammal började Anders Edenroth spela piano hemma i Sollentuna norr om Stockholm. Därefter följde Adolf Fredriks musikklasser och studier vid Musikhögskolan.
Fyra år gammal började Anders Edenroth spela piano hemma i Sollentuna norr om Stockholm. Därefter följde Adolf Fredriks musikklasser och studier vid Musikhögskolan.

55 år

Anders Edenroth

Fyller: 55 år den 15 maj.

Gör: Kompositör, arrangör och sångare i The Real Group.

Familj: Gift med Åsa. Sönerna Simon, 22, och Hannes, 20 år.

Bor: I Stockholm.

Så firas födelsedagen: “Jag står på scen i Toulouse i södra Frankrike så det blir en fransk middag efteråt.”

Om att fylla 55 år: “Jag blir varm om hjärtat när jag blickar tillbaka och känner ingen ångest av att livet blir kortare. Jag blir rikare på minnen och mer nostalgisk ju äldre jag blir. Jag tycker om att vara 55.”

Okänd talang: Problemlösning. Har ett svenskt patent på en barnsäker toalettborsthållare, för att förhindra att barn får i sig farliga kemikalier. “Tyvärr var det ingen som nappade på min uppfinning så det existerar bara en prototyp – hemma hos mig.”

Fritidsintresse: Matlagning.

Visa mer...