SD vill ställa hårdare krav på nyanlända

Emmaboda Artikeln publicerades
Martin Henriksson tror att SD:s väljarstöd i kommunen kommer att fördubblas jämfört med 2014.
Foto: Peter Lejon
Martin Henriksson tror att SD:s väljarstöd i kommunen kommer att fördubblas jämfört med 2014.

Social och fysisk trygghet är den viktigaste valfrågan för Sverigedemokraterna och kraven på nyanlända bör vara högre för att uppnå integration.

Sverigedemokraterna har under den här mandatperioden fyra mandat i kommunfullmäktige. Nio procent av väljarna röstade på partiet lokalt 2014.

Under merparten av perioden har styrkan varit decimerad på grund av att politiker har slutat och under det senaste halvåret har partiet inte haft någon representant i fullmäktige.

Nu har fler engagerat sig och partiet förestås nu lokalt av Martin Henriksson, som toppar fullmäktigelistan.

– Vår viktigaste fråga inför valet är trygghet - social och fysisk. Trygghet behövs överallt, inte minst i skolan. Högstadiet måste genomgå en stor förändring, för det är allvarligt med dels oro och våldsamheter, dels med fallande betyg i årskurs nio. Vi förordar högre krav på disciplin och all skolpersonal bör genomgå utbildning i konflikthantering.

Henriksson kopplar även trygghetsfrågan till övriga delar av välfärden.

– Dessutom är det allvarligt att i synnerhet kvinnor känner oro för att vistas ute i samhället på kvällarna.

Sverigedemokraterna är särskilt bekanta för sin migrationspolitik.

– Vi vill att ställs hårdare krav på nyanlända. Mer piska och mindre morot, för det har visat sig att moroten inte påskyndar integrationen. Vi vill att man i slutet av sin SFI-utbildning ska genomgå ett språkprov, ett slags avgångstest. Om man inte klarar det ska man få en andra chans. Vi tror att detta skapar extra motivation att ta sig vidare.

SD pekar också på vikten av en fungerande välfärd och på problemen inom förskolan.

– Det är för stora barngrupper och detta är ju till stor del en konsekvens av att många nya människor kommit till kommunen sedan 2015 och att bemanningen inte har följt ökningen.

Martin Henriksson tror att partiets stöd i kommunen kommer att fördubblas.

– Vi får till oss att det finns ett stort missnöje med hur kommunen har skötts och vi tror att rikstrenden kommer att få genomslag i kommunen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.