SD vill ha något för sitt stöd

Emmaboda Artikeln publicerades
Martin Henriksson leder Sverigedemokraterna i kommunen och valresultatet medför för partiet ett femte fullmäktigemandat.
Foto: Peter Lejon
Martin Henriksson leder Sverigedemokraterna i kommunen och valresultatet medför för partiet ett femte fullmäktigemandat.

”De tomma stolarna i fullmäktige har legat oss i fatet, men nu har vi ett nytt gäng och vi ska sköta det här på ett snyggt sätt.”

Det säger Sverigedemokraternas ordförande och förstanamn Martin Henriksson.

Sverigedemokraterna fick 13,1 procent av rösterna i kommunvalet och det ger fem mandat i fullmäktige; en ökning med ett mandat jämfört med 2014.

– Vi trodde att vi skulle öka mer. Så var det även på riksnivå där vi fick 17,6 procent. Men de tomma stolarna i fullmäktige har legat oss i fatet. Vi har dock helt andra förutsättningar nu än efter förra valet, säger Martin Henriksson.

SD kommer att använda sig av sin vågmästarroll. Förutsatt att Bästa alternativet stödjer alliansen blir det helt jämt mellan blocken med 18 mandat på båda hållen. 41 mandat ska fördelas.

– Vi pratar gärna med de andra, men vi vill ha något för det. Vi tänker inte bara rösta för röstandets skull. Vi har inte specificerat vad vi vill ha än, men vi ska ha möte i vår partigrupp i dagarna och då kommer vi att besluta vilka poster vi är intresserade av.

Förra valet hade partiet sex namn på sin fullmäktigelista. Nu har SD 14 namn och några har tillkommit på sistone.

– Fem mandat ska ge oss tillträde till alla nämnder och det är vi naturligtvis intresserade av.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.