S-politiker avgår på grund av Facebook-inlägg

Emmaboda Artikeln publicerades
Harley Johansson
Foto:Peter Lejon
Harley Johansson

S-politikern Harley Johansson lämnar alla sina uppdrag och även partiet. Detta sedan han publicerat ett omdiskuterat Facebook-inlägg om bland annat islam och eu-migranter.

I torsdags publicerade Harley Johansson ett längre inlägg som berörde invandring, islam och eu-migranter. Han skrev bland annat att "islam vill erövra världen", men enligt Johansson avsåg han terrororganisationen IS.

Diskussionen som sedan följde på Facebook innehöll såväl instämmande inlägg som starkt kritiska. Ett 90-tal personer markerade "gilla". Inlägget uppmärksammades av bland andra Sveriges Radio och dagen därpå lade Johansson ut ett nytt inlägg där han närmare förklarade sig.

Han hänvisade till affekt, men underströk samtidigt att han stod bakom kärnan i inlägget. Han ångrade dock vissa ordval och menade att den avsedda andemeningen inte blivit tydlig.

    Harley Johansson har sedan valet i höstas varit ersättare i kommunfullmäktige och i teknik- och fritidsnämnden. Under de möten han medverkat på har han tillhört de mest aktiva, men på söndagen kallades han till möte efter att arbetarkommunens styrelse hade tagit sitt beslut att be honom avsäga sig sina uppdrag för partiet, vilket han gjorde. –Det är beklagligt, men under omständigheterna var det det enda rätta, säger Bo-Eddie Rossbol, ordförande i Socialdemokraterna i Emmaboda kommun sedan han publicerat ett pressmeddelande om att Socialdemokraterna och Harley Johansson skiljs åt.

    Harley Johansson vill inte säga så mycket om att han lämnar uppdrag och parti.

    – Det var klumpigt uttryckt och andemeningen blev fel. Det är tråkigt att inte kunna fortsätta det politiska arbetet. Jag upplever politiken som tungrodd och tror att jag hade kunnat bidra på ett bra sätt. Jag har många idéer om hur vi kan utveckla kommunen, säger Harley Johansson.