Rossbol toppar nytt partis lista

Emmaboda Artikeln publicerades
Mats Bjartling, Bo-Eddie Rossbol och Thomas Herbertsson tror att Bästa alternativet har goda möjligheter att komma in i kommunfullmäktige.
Foto: Peter Lejon
Mats Bjartling, Bo-Eddie Rossbol och Thomas Herbertsson tror att Bästa alternativet har goda möjligheter att komma in i kommunfullmäktige.

Det nystartade partiet Bästa alternativets fullmäktigelista toppas av kommunfullmäktiges ordförande Bo-Eddie Rossbol som just har lämnat Socialdemokraterna.

På fredagen kunde vi avslöja att Bo-Eddie Rossbol har lämnat Socialdemokraterna efter 31 år och att han sitter kvar på sina uppdrag tills den här mandatperioden är över.

Nu dyker han istället upp som det nystartade partiet Bästa alternativets förstanamn. På fredagen presenterades listan inför valet den 9 september, och partiet ställer även upp i landstingsvalet.

– Jag tycker att det ska bli roligt att vara med om att bygga upp något helt nytt. Jag brinner fortfarande för politiken och hade velat fortsätta inom Socialdemokraterna, men eftersom majoriteten i partiet inte ville det har jag lämnat partiet. Jag vill jobba i ett sammanhang där kunskap, erfarenhet och engagemang värderas och jag ser verkligen fram emot att jobba för Bästa alternativet, sade Bo-Eddie Rossbol.

Partiledaren Mats Bjartling och partiets initiativtagare Thomas Herbertsson är glada för att ha fått med sig Rossbol.

– Vi är överhuvudtaget mycket nöjda med vår lista. Vi har på kort tid fått 21 personer som vill jobba för oss, sade Mats Bjartling.

– Om vi haft längre tid på oss hade det dubbla inte varit omöjligt. Det finns en stor vilja till förändring i kommunen, säger Thomas Herbertsson.

Mats Bjartling har tidigare haft uppdrag för Socialdemokraterna.

– Man jag valde att lämna uppdragen och partiet på grund av upphandlingsskandalen. Jag var ersättare i teknik- och fritidsnämnden och där fick vi ingen information alls om vad som hände. Det är mycket allvarligt och i Bästa alternativet vill vi verka för total öppenhet.

På listans andraplats återfinns Anja Karlsson-Granlund som är vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden. Hon lämnar därmed Centern och det gör även maken Kent-Göran Karlsson som sitter i bygg- och miljönämnden.

På listan finns även systrarna Reham och Raghad Dakoury som kom till Emmaboda från Syrien 2015 och som bland annat är kända som ledare inom Emmas flitiga fötter.

– Vi har en stor bredd. Vi vill ha företrädare med olika bakgrund och erfarenheter, säger Mats Bjartling.

Några konkreta valfrågor har ännu inte uttalats.

– Men de kommer. Vi kommer att lyfta fram fem mycket konkreta valfrågor, men de måste förankras i vår styrelse innan vi går ut med dem, säger Herbertsson.

Bo-Eddie Rossbol understryker att Bästa alternativet inte är ett missnöjesparti.

– Att nya partier bildas bygger ju på att man vill göra något på ett annat sätt, men vi ser oss som ett uttalat förbättringsparti. Vi är inte ute efter att riva upp allting. Varför ändra på sådant som fungerar bra? Men vi ser också en stor potential till förbättringar i hur kommunen sköts. Socialdemokraterna har haft makten i kommunen i 24 år och även om jag har varit med under de åren vill även jag att förändringar ska ske.

Målet är att alla beslut ska vara noggrant genomtänkta, och barn- och ungdomar ska göras delaktiga - kanske i form av särskilda arbetsgrupper - för att att besluten ska vara förankrade bland dem som berörs.

– En konkret fråga är högstadiet. Där måste det hända något ordentligt, för de sociala problemen på skolan är allvarliga, liksom att betygen fallit i flera år, säger Mats Bjartling.

Flera partier har hört av sig till Bästa alternativet.

– Vi vill naturligtvis samarbeta med de flesta partier. Det är kommunens bästa det handlar om, säger Thomas Herbertsson.

 

Fakta

Bästa alternativets lista till fullmäktige

1. Bo-Eddie Rossbol 2. Anja Karlsson-Granlund 3. Mats Bjartling 4. Jenny Pettersson 5.Kent-Göran Karlsson 6.Birgitta Jochnick 7.Dianne Meijer 8.Dorothee Wiberg 9.Evelina Hjalmarsson 10. Birgitta Gahlin 11. Sonny Meijer 12. Thomas Herbertsson 13. Eva Ekdahl 14. Houssam Haiek 15. Raghad Dakoury 16. Peter Johansson 17. Reham Dakoury 18. Erling Karlsson 19. Christoffer Nilsson 20. Johan Bernfalk 21. Ola Gustafsson

Visa mer...