Rekordpublik till Hästmannen

Emmaboda Artikeln publicerades

Hästmannen, Stig-Anders Svensson, lockade rekordpublik till Lindås Folkets hus på söndagen.
– Den nya filmen är inte rolig för mig, säger han.

Nyligen har Peter Gerdehags ”Hästmannens sista strid” haft premiär och den visades på söndagen i Lindås.
– Den första filmen var roligare, säger en pratglad huvudperson Stig-Anders Svensson som bjudits in av Lindås Folkets husförening och Emmaboda filmsällskap.
Medan den första filmen ”Hästmannen”, handlade om enslingen Stig-Anders Svensson som levde nära naturen och sina djur, handlar den nya filmen om striden med djurskyddsmyndigheter för att inte fråntas sina hästar. Men han förlorar. I september 2010 lämnar han ifrån sig sina hästar.
– Det var bedrövligt när hästarnas tvingades ifrån mig, men nu börjar jag vänja mig.
Vad gör du nu?
– Jag är skogsarbetare, men jag har inga hästar till hjälp längre. Jag arbetar med handverktyg. Det behöver inte gå så fort. Men det är enormt viktigt för mig att ha ett arbete, säger han.
Den första filmen blev otroligt populär och Stig-Anders Svensson berättar att han fick mängder av beundrarpost. När uppföljaren visats har han blivit inbjuden till flera visningar - i Stockholm, Eksjö, Oskarshamn bland annat.
Ingvar Lönnegren och Lisbeth Lönnegren såg den första filmen.
– Man blir berörd. Det handlar om den gamla tiden. Man har ju själv haft djur. Det är ju en bohem. Han levde som våra föräldrar levde kan man säga, säger Ingvar Lönnegren.
Lisbeth Lönnegren ser en förnöjd människa i ”Hästmannen”.
– Man tycker att han lever under små omständigheter men han är ändå nöjd. Det är kanske det som är så fascinerande. Nöjda kan man inte säga att alla människor är i dag, säger hon.
I lördags dök bara en handfull besökare upp för att se ”Hästmannen”, men ett 90-tal besökare ville se uppföljaren på söndagen.
– Det är rekord för oss i modern tid. När vi visade filmen om Olof Palme, då regissören var här, kom 56 personer, säger Johan Lindqvist.
Arrangörerna har själva hämtat huvudpersonen på gården utanför Eksjö.
– Vi ville ha Stig-Anders Svensson här, det är ju honom filmen handlar om, säger Helena Olsson och Rickard Sandqvist.