Oförglömlig butik har gått ur tiden

Vissefjärda Artikeln publicerades
Diversehandeln "Biggans" i Vissefjärda har upphört. Jens Hägerbrand känner både lättnad och saknad.
Foto:Peter Lejon
Diversehandeln "Biggans" i Vissefjärda har upphört. Jens Hägerbrand känner både lättnad och saknad.

Det är tre veckor sedan Hägerbrands bok- och pappershandel stängde.

Fast i folkmun var det ju förstås "Biggans" som gällde.

Det formella namnet på den folkkära butiken vid Storgatan i Vissefjärda var Hägerbrands bok- och pappershandel, men namnet "Biggans" var det som användes bland kunderna.

1955 köpte Birger Hägerbrand butiken som dessförinnan drevs av Ernst Karlsson. Han var en sjöman som hade gått i land och snart gifte han sig med Elna Hägerbrand. 1958 föddes sonen Jens Hägerbrand.

– Pappa gick i pension 1990 och sedan dess har jag och min syster Petronella Eriksson haft hand om affären. Vi har haft öppet på fredagseftermiddagar och lördagsförmiddagar, men ingen blir yngre. Vi hade tänkt stänga vid årsskiftet, men vi drev butiken vidare ett tag till och för tre veckor sedan hade vi öppet för sista gången. Det var väldigt mycket folk då, säger Jens Hägerbrand.

  Föräldrarna är borta sedan flera år och butikslokalen har fått nya ägare, men allt är ännu inte utrymt.

  – Det fanns så otroligt mycket grejer här. Det har vi alltid vetat om, men samtidigt har man väl velat förtränga det. Nu blir det dock uppenbart hur mycket det finns här.

  "Biggans" hade även cykelförsäljning och cykelreparationer. Ursprungligen såldes här även mopeder och den delen av verksamheten var inrymd i en separat byggnad.

  Det är mest Jens Hägerbrand som har haft hand om butiken på senare år.

  – Det har varit en fritidssyssla. Jag jobbar ju annars som lärare på Bjurbäcksskolans högstadium och nu känns det bra att kunna använda fritiden till något annat. Samtidigt har jag levt med den här butiken så länge jag kan minnas, så visst finns det en saknad med i bilden. Jag och min syster växte upp på övervåningen, men till slut blir man tvungen att välja.

  Jens Hägerbrand beskriver "Biggans" som en "lanthandel utan mat".

  – Här fanns i stort sett allting - utom mat. Det var en diversehandel i ordets sanna betydelse.

  Butiken har länge varit ett utflyktsmål för entusiaster. Lokalen som sådan har lockat många, liksom utbudet av varor som sedan länge försvunnit från marknaden. Varför butiken kom att kallas för "Biggans" vet Jens inte.

  – Eftersom pappa hette Birger hade det varit mer logiskt med "Bigges". Biggan är ju ett kvinnligt smeknamn. Fast varför det blev som det blev får man kanske aldrig veta.

  Fastigheten kommer framdeles troligen att nyttjas som bostad.