Ny skolliga kan ligga bakom inbrott - 60 datorer stulna

Emmaboda Artikeln publicerades
Johanna Arvidsson-Sjögren och en av polisens tekniker.
Johanna Arvidsson-Sjögren och en av polisens tekniker.

På torsdagskvällen stals ett 60-tal datorer från Bjurbäcksskolan. Tillvägagångssättet påminner om det som skett på andra skolor, bland annat i Blekinge. Polisen tror att det kan finnas kopplingar mellan inbrotten.

När skolan stänger och larmar är någon redan på insidan och kan börja bryta upp dörrar. Med sig från inbrotten får de datorer och pekskärmar.

– Det finns gäng som specialiserar sig på skolinbrott. Vi hade ju en stor skolliga som vi tog här för ett-två år sedan, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Han nämner ett inbrott på Nättrabyskolan i Karlskrona nyligen, där 70 datorer och pekskärmar stals. Flera saker påminner om inbrottet i Emmaboda.

– Det syns inga brytmärken på dörrar in till skolan. Vi har sett olika inbrott runtom i regionen med just det här tillvägagångssättet, att man studerar skolans larmsystem, så det är klart att vi tittar på samband. Det är inte så många som sysslar med sådant här, säger Robert Loeffel.

På Bjurbäcksskolan är det fortfarande inte klart exakt hur många datorer som har stulits.

– Inköpspriset per dator är 7 000 kronor, men vi vet inte hur gamla de stulna datorerna är. Det är avgörande för försäkringsvärdet, säger Daniel Jonsson, ekonomiansvarig på kommunens bildningsförvaltning.

Inbrottet på Bjurbäcksskolan påminner om andra skolinbrott. Polisen tror att det kan finnas en koppling.
Inbrottet på Bjurbäcksskolan påminner om andra skolinbrott. Polisen tror att det kan finnas en koppling.

Han säger att det stora problemet är personaldatorerna som har stulits. Det ska inte finnas känslig information på dem, men det blir svårt att genomföra en del lektioner. Även elevdatorer har stulits, men dem klarar man sig utan i några dagar.

– Personerna har av allt att döma haft skolan under uppsikt. Nu gör polisen sitt och vi får titta på försäkringsfrågan, säger Daniel Jonsson.

Rektorn Johanna Arvidsson-Sjögren jobbade kvar på skolan till 18.40 på torsdagskvällen och gick då därifrån. Skolan var tom tills en lärare kom vid 19.10.

- Kollegan såg på avstånd att två personer lämnade årskurs fems kapprum, men tänkte inte på det då. Kollegan såg att mitt rum och expeditionen hade uppbrutna dörrar och ringde mig direkt. Jag åkte tillbaka till skolan och då insåg vi vad som hänt. Vi ringde till polisen, men de hade ingen tillgänglig patrull och kunde inte komma på torsdagskvällen. De kom på morgonen istället och nu är brottsplatsteknikerna här, sade Johanna Arvidsson-Sjögren vid elvatiden på fredagen.

Johanna Arvidsson-Sjögren uppskattar antalet stulna datorer till närmare 60 stycken.

– Det är tio till femton personaldatorer som har stulits. Därtill kommer runt 40 elevdatorer. Vi kan bedriva undervisning ändå, men det blir ju lite svårare. Det är också viktigt att vi har skola som vanligt, för många av barnen har blivit mycket ledsna för att deras datorer har blivit stulna. Vi har precis kommit igång med ett nytt sätt att jobba med ny teknik, så det här är jättetråkigt på alla sätt.

Rektorn är ganska säker på att tjuvarna har haft skolan under noggrann uppsikt.

– Antingen kom de in när jag just hade gått, eller så var de redan inne medan jag jobbade. Det känns naturligtvis olustigt - vilket som. Min kollega var på skolan en halvtimme efter att jag hade gått, så stölden måste ha gått väldigt snabbt. Man undrar hur tjuvarna fick ut datorerna så snabbt och hur de forslade bort dem.

Enligt Daniel Jonsson blir detta en mer aktiv försäkringsfråga i nästa vecka.

– När polisen är färdig med sitt arbete går vi vidare. Det är hög självrisk på datorerna och datorerna varierade också i ålder, så vi har ingen uppfattning om hur mycket vi kan få i försäkringspengar. Det är dock viktigt att skolan får nya datorer så snart som möjligt.