Maktskifte i Emmaboda

Emmaboda Artikeln publicerades
Kommunfullmäktiges nya presidium valdes på måndagskvällen, från vänster Ann-Marie Fagerström (S), förste vice ordförande, Bo-Eddie Rossbol (BA), ordförande, och Göran Andersson (C), andre vice ordförande.
Foto: Peter Lejon
Kommunfullmäktiges nya presidium valdes på måndagskvällen, från vänster Ann-Marie Fagerström (S), förste vice ordförande, Bo-Eddie Rossbol (BA), ordförande, och Göran Andersson (C), andre vice ordförande.

Det blir maktskifte i Emmaboda kommun. På måndagskvällens valdes Bo-Eddie Rossbol, Bästa alternativet, till kommunfullmäktiges ordförande.

Mandatperiodens första kommunfullmäktigemöte lockade storpublik till Dackesalen i Emmaboda Folkets hus.

Den första delen av möten var konstituerande. Då valdes nämligen fullmäktiges presidium. Det ovissa politiska läget då Alliansen (C, M och KD) plus Bästa alternativet har 18 mandat, lika många som de rödgröna, och Sverigedemokraterna har fem mandat ger ingen egen majoritet åt någon av sidorna. Därför var valet av kommunfullmäktiges ordförande, i första hand, utslagsgivande för vilken sida som ska bilda minoritetsstyre under de närmaste fyra åren.

Bo-Eddie Rossbol, som varit ordförande sedan 2006, men då för S, var allianssidans ordförandekandidat. Han ställdes mot de rödgrönas kandidat, kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S). Valet skedde genom sluten omröstning då varje fullmäktigeledamot lade sin röst i en särskild låda.

Tre rösträknare utsågs och när trion gjort sitt framgick det att Rossbol fått 23 röster och Fagerström 16. Två blanka röster hade avlagts och de lades av V-ledamöterna Nicke Grozdanovski och Camilla Holgersson. Enligt Grozdanovski avbröts samarbetet med S på måndagseftermiddagen. Vi återkommer med mer information om detta.

SD:s fem fullmäktigeledamöter lade sina röster på Rossbol.

Fagerström utsågs till förste vice ordförande och till andre vice ordförande valdes Göran Andersson (C).

Rossbol valdes också till ordförande i fullmäktiges valberedning och vice ordförande där blev Jarkko Pekkala (S).

– Det här är upplyftande. Jag känner ett starkt stöd från mina nya kamrater. Efter 24 år av socialdemokratiskt styre tror jag att det är nyttigt med en förändring. Det känns som att väljarna har önskat det, sade Rossbol som i våras lämnade S efter drygt 30 år för att toppa Bästa alternativets fullmäktigelista inför valet.

På nästa fullmäktigemöte i slutet av november väljs ordförande till bland annat kommunstyrelsen, och till övriga nämnder.

Johan Jonsson (C) är Alliansens kandidat och kommer sannolikt att bli vald. Han blir därmed kommunens nya kommunalråd.

– En bra utgång av detta möte och jag ser med tillförsikt fram emot framtiden, kommenterade Jonsson.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.