Konstnär och politiker på återblickande utställning

Emmaboda Artikeln publicerades

Konstnären och politikern Frank Ivan Thomsen satte ett tydligt märke i trakten. Han gick bort 1995 vid 61 års ålder, och nu pågår en retrospektiv utställning av hans konst på Emmaboda bibliotek.

Thomsen, som i många år var dåvarande VPK:s förstanamn i kommunpolitiken, var född 1939 i danska Aarhus. Som ung gick han på konstakademin i Köpenhamn med inriktning mot grafik. 1970 kom han till våra trakter och slog sig först tillsammans med sin familj ner i Kårahult utanför Åfors. Därifrån flyttade familjen till byn Gummemåla och till slut bosatte man sig på Potatisgatan i Åfors.
Han jobbade med såväl måleri som grafik och skulptur, och under i synnerhet slutet av sitt liv fick han många offentliga uppdrag - exempelvis Harry Martinsson-monumentet i Jämshög och fler granitskulpturer i Emmaboda centrum. Han var i första hand verksam i hemmet och i Danmark, men hyrde även en huggyta på stenindustrin Emmaboda Granit där han jobbade med större objekt.
Utställningen på Emmaboda bibliotek har satts samman av livskamraten Lise Kroer i samverkan med Emmabodabygdens konstförening.
– Här finns måleri, grafik och skulptur från tidigt 60-tal fram till mitten av 90-talet, och utställningen ger en bra känsla för hans konstnärskap och för hur han var som människa, säger hon.