”Ingen hotbild eller risk för andra barn och elever”

Emmaboda Artikeln publicerades

Två män har anhållits i sin frånvaro misstänkta för att ha fört bort ett syskonpar i Emmaboda kommun på onsdagen.

Det inträffade betraktas som en isolerad händelse.

– Det finns ingen hotbild eller risk för andra barn och elever, säger Lennart O Werner, bildningschef på Emmaboda kommun, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till tidningen blev två barn, ett syskonpar, indragna i en bil och bortförda av två män på onsdagseftermiddagen.

Händelsen inträffade när de två barnen var på väg från skolan, som ligger i Emmaboda kommun, till en busshållplats. Andra skolbarn ska ha blivit vittnen.

– Jag kan bekräfta det, men jag kan inte berätta några detaljer om händelsen, då hänvisar jag till polisen, sa Lennart O Werner, bildningschef på Emmaboda kommun, till tidningen på onsdagen.

Polisen i sin tur bekräftade att utredningsarbete pågår, men var i övrigt förtegen.

Enligt polisen är två män i 30-40-årsåldern misstänkta för människorov och har anhållits i sin frånvaro.

Sedan syskonparet fördes bort har en stor polisaktion pågått, men barnen hade på torsdagsmorgonen ännu inte anträffats, enligt polisen

Robert Loeffel, informatör vid polisen, understryker att de misstänkta haft ett klart och tydligt syfte att få med sig just de här två barnen.

– Det är ingen som helst fara för andra barn i området, säger han.

På torsdagsmorgonen skickade Lennart O Werner, bildningschef på Emmaboda kommun, ut ett pressmeddelande:

"Det finns ingen hotbild eller risk för andra barn och elever utan vi ser detta som en isolerad händelse för detta syskonpar. Vi har löpande kontakt med polisen om hur spanings- och utredningsarbetet fortskrider”, står det i pressmeddelandet.

När tidningen ringer upp honom berättar han att skolledningen planerar för att möta oroliga barn och föräldrar på skolan för att gå igenom vad som hänt.

– Det finns en kurator tillgänglig och det finns en beredskap att jobba med information och frågor och gå igenom det här på skolan. Sedan förbereder vi ett möte senare i eftermiddag med informationsaktiviteter för föräldrar, säger Lennart O Werner.

Han har ännu inte själv varit på plats på skolan men har uppfattat stämningen som lugn och sansad.

– Man inser vad som har hänt, att det är förskräckligt men att det är en isolerad händelse för de här barnen. Det är så jag har uppfattat det.

Vad tycker du själv om det inträffade?

– Det är mycket allvarligt. Jag tänker framförallt på barnen, de här två som rycktes upp och sedan på deras kompisar på skolan som saknar två klasskamrater. Det blir ju många frågor och funderingar. Det är barnperspektivet vi ska ha i skolan och som vi också har, att man tänker på barnens bästa.

Föräldramötet kommer att hållas klockan 16.30 och då kommer förutom Lennart O Werner även skolans rektor, en kurator och säkerhetsansvariga i kommunen att medverka.