Fransk kökschef ska fixa Michelinstjärna till Kosta: ”Ny utmaning”

Kosta Artikeln publicerades
Karim Khouani från restaurang Sture i Malmö tilldelades en stjärna i den nordiska Michelinguiden under en pressträff i Stockholm förra året.
Foto: Jessica Gow/TT
Karim Khouani från restaurang Sture i Malmö tilldelades en stjärna i den nordiska Michelinguiden under en pressträff i Stockholm förra året.

Den franska krögaren Karim Khouani är ny kökschef på Brasserie 1742 i Kosta. Målet är att fixa en Michelinstjärna till restaurangen redan nästa år.

Den första september tar Karim Khouani över som kökschef på Brasserie 1742 i Kosta. Efter att kocken Edin Dzemat hastigt lämnade sin tjänst som kökschef på restaurangen i början av augusti förra året har hotellet sökt efter en ny köksmästare. I september förra året meddelade Torsten Jansson, vd på new Wave Group att alla planer inom gastronomin fortsatte framåt och en ny kock skulle rekryteras. Han meddelade då att de hade en person i tankarna och många andra som var intresserade. Nyligen kunde Sydsvenskan berätta att det blir den franska kocken Karim Khouani som tar över.

”Jag har gjort det förut med Sture, på kortare tid. Men man behöver allt för att få till det bra.”

Karim Khouani har tidigare arbetat på Michelinkrogen à Vindåkra i Tygelsjö men lämnade den tjänsten för att bli kökschef på restaurang Sture i Malmö. Restaurang Sture fick under förra året sin första Michelinstjärna efter att Karim Khouani hade arbetat där i tre månader.

Köksmästare Karim Khouani utanför sin restaurang Sture i Malmö.
Foto: Cecilia Klintö/TT
Köksmästare Karim Khouani utanför sin restaurang Sture i Malmö.

Varför Kosta?

– Varför inte? Det är en ny utmaning i livet. Ibland måste man ta beslut och göra något du tror på. I Malmö har jag varit i åtta år, när jag flyttade till Sture hade vi en stjärna efter tre månader. Utmaningen var inte längre den samma. Jag ville ha en till stjärna och gå vidare. Jag har hört mycket om Kosta och varit där ett par gånger. Gruppen och projektet var intressant för mig. Det var en utmaning, men jag var tvungen att göra det, säger Karim Khouani.

När kommer Kosta ha sin första stjärna?

– I februari, säger han snabbt och fortsätter:

– Vi hoppas det. Jag har gjort det förut med Sture, på kortare tid. Men man behöver allt för att få till det bra.

Det blir ingen flytt till Kosta i första taget. Karim Khouani bor i Skanör och till en början är planen att han ska pendla till Kosta.

Han var bara 14 år när han började som konditorlärling i Marseille och redan från start hade han sikte på att bli en av de bästa. Som 18-åring flyttade han till London, sökte sig till trestjärniga restauranger och fick jobb. I bagaget har han nu 27 års erfarenhet från två- eller trestjärniga restauranger. Men det allra viktigaste är passionen.

– Jag lever med mat, från tidig morgon tills jag går och lägger mig. Det måste vara passion, sade Karim Khouani i en intervju med TT i början av året.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.