Fagerström tar farväl – efter flyktingvåg och förskolebygge

Emmaboda Artikeln publicerades
Ann-Marie Fagerström (S) vid Bjurbäckens förskola som togs i bruk i januari 2017; det största byggprojektet under mandatperioden.
Ann-Marie Fagerström (S) vid Bjurbäckens förskola som togs i bruk i januari 2017; det största byggprojektet under mandatperioden.

Mandatperioden 2014-18 har till stor del präglats av strömmen av asylsökande, men också av byggnationen av den stora Bjurbäckens förskola.

Under slutet av mandatperioden har diskussionen handlat mycket om att såväl bildnings- som socialnämnden dras med underskott. Prognosen säger att båda nämnderna kommer att få ett minus på kring fem miljoner kronor i år och det beror på att kommunen fått ökade utgifter som man inte har kunnat förhindra i form av mer människor.

– Vi kommer att få ordning på budgeten och ett första steg, för att garantera kvaliteten, är att ta pengar från vår resultatutjämningsreserv; pengar som vi har satt undan som en buffert. Men vi fortsätter att sträva mot en budget i balans inom respektive nämnd, säger kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S) som nu stiger tillbaka till förmån för Maria Ixcot-Nilsson.

Fakta

Fem vallöften – har de uppfyllts?

1 Förstärkt personalpolitik och rätt till heltid. Uppfyllt. Löftet har infriats och kommunen har fått flera utmärkelser för sin personalpolitik; senast under Almedalsveckan.

2 Bättre tillgänglighet för småbarnsföräldrar vad gäller tillsyn av barn på obekväma tider. Uppfyllt. Nattis finns nu på Bjurbäckens förskola.

3 Mer resurser till Socialtjänsten. Uppfyllt. Så har skett, men samtidigt har kostnaderna ökat. Kvaliteten har dock kunnat hållas utan att personalen har reducerats.

4 Bygge av Bjurbäckens förskola. Uppfyllt. Byggdes som utlovat till en kostnad av ungefär 50 miljoner kronor.

5 Det har byggts marklägenheter vid ER-sjön under perioden och det ska byggas ett sexvåningshus med ett 30-tal lägenheter på Liljan-tomten bakom Systembolaget, troligen med byggstart i höst. Ett gruppboende har uppförts på Oskarsgatan och kommunen har också antagit en bostadspolitisk plan. Att få ordning på stationsområdet i Emmaboda har dock inte infriats, mycket på grund av förekomsten av markföroreningar.

Visa mer...

Asylströmmen som inleddes på hösten 2015 har genomsyrat större delen av mandatperioden.

– Vi har fått statliga pengar för att klara av det, men visst har det ökat våra kostnader. Det är det absolut värt, för det har också bidragit till att kommunens befolkning nu är över 9400 invånare med en ökning på 50 personer i år.

Bjurbäckens förskola byggdes under mandatperioden med nio avdelningar.

– Det var mycket diskussion om var den skulle placeras, men nu tror jag att de allra flesta är nöjda.

Stationsområdet i Emmaboda har inte kunnat färdigställas på grund av svårigheten att komma till avslut i diskussionen med Trafikverket.

– Vi närmar oss och ska börja jobba mer aktivt med detta efter sommaren.

Fakta

Tre viktigaste frågorna just nu

• Upphandlingsfrågan som seglade upp förra sommaren har bland annat lett till projektet Förenkla helt enkelt där i princip alla kommunanställda har informerats om vad som gäller angående offentliga upphandlingar. Detta sedan kommunen fått kritik bland annat för att ha betalat stora summor till en anlitad byggkonsult.

• En annan fråga under perioden var att Miljöpartiet lämnade samarbetet med S och V på grund av Bjurbäckens förskola. MP motsatte sig att riva Vita huset, men har ändå röstat med S och V.

• Frågan om asfaltering av parkeringsplatsen vid 25:an i Eriksmåla har böljat fram och åter. Någon asfaltering har dock inte skett.

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.